Biontech aşı ücretlerine zam yaptı

Biontech aşı ücretlerine zam yaptı
Güncelleme:

AB'de acil kullanım yetkisi alan Biontech ve Moderna aşılarının AB ile yeni tedarik sözleşmesinde zam uygulandı.

Koronavirüs pandemisine karşı Batı'da ilk acil kullanım yetkisi alan ve en yaygın kullanılan aşı olan Biontech-Pfizer ve aynı mRNA teknolojisini kullanan Moderna, AB ile yeni tedarik sözleşmesinde fiyatlara zam yaptı.

Almanya merkezli Biontech'in geliştirdiği, ABD merkezli Pfizer'in üretip sattığı aşının tek doz fiyatı 15.50'den 19.50 avroya (194 TL) fırlarken, ABD merkezli Moderna'nın geliştirdiği aşının tek doz fiyatı da 19'dan 21.50 avroya (214 TL) çıktı. Bu şirketlerin pandemi karları on milyarca dolarla ölçülüyor.

Aşı satışına kar payı koyan Pfizer ve Moderna'nın AB ile yaptığı sözleşmeleri inceleyen Financial Times, yeni aşı fiyatlarını dünyaya duyurması sayesinde Avrupalıların zamdan haberi oldu.

Sputkik'in aktardığı habere göre gazeteye konuşan bir yetkili, şirketlerin pazar gücünü kullandığını söyleyerek “Aşılar işe yarıyor ve dolayısıyla değerleri de artıyor” yorumunu yaptı.

Pfizer tarafı, sözleşme gizliliğini gerekçe göstererek Avrupa Komisyonu ile yapılan sözleşme hakkında yorum yapmayı reddetti.

Şirketten yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu ile düzenlemelere göre yapılmış sözleşmelerin içeriği gizli kalır, bu nedenle yorum yapmayacağız" denildi.

Sağlık sorunlarına yol açtığı gerekçesiyle bazı ülkelerde kullanımı askıya alınan Britanya merkezli AstraZeneca, maliyeti kadar fiyata satılıyor.

Biontech-Pfizer ve Moderna ise koronavirüs aşılarından on milyarca dolar kar etti.

Pfizer sadece bu yıl aşı satışından 33.5 milyar dolar gelir bekliyor. Bu şirketin daha önceki öngörüsünden 7.5 milyar dolar fazla.

Biontech-Pfizer aşısı kadar popüler olmayan Moderna da bu yıl aşı satışından 19.2 milyar dolar gelir öngörüyor.

Özlem Türeci ile Uğur Şahin'in kurduğu Biontech de 2021'nin ilk çeyreğinde 1 milyar 128 milyon avro net kar açıklarken yıl genelinde 9.8 milyar avro gelir elde etmeyi bekliyordu.

Pandemi vurgunu yapan bu şirketler, yoksulların aşıya eşit erişiminin sağlanması için patent haklarından feragat edilmesi önerisini reddediyor.