Kozmetik ürünlerde kimyasal alarmı !

Kozmetik ürünlerde kimyasal alarmı !

Kozmetik ürünlerinin yüzde 40'ında en az bir kimyasal bulunuyor.

Üretim ve tüketimi iyileştirme amacıyla kurulan Fransa'daki bağımsız Noteo Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, kozmetik ürünlerin yaklaşık yüzde 40'ının en az bir endokrin bozucu içerdiğini gösterdi.

Bu kimyasalların yüzde 74 oranında ojelerde bulunduğunun belirtildiği araştırmada, ojeleri yüzde 71 ile fondötenlerin izlediği vurgulandı.

Göz makyajında kullanılan ürünlerin yüzde 51, makyaj temizleyicilerin yüzde 43, rujların yüzde 40, yüz bakım ürünlerinin yüzde 38, deodorantların yüzde 36, diş macunlarının yüzde 30 ve şampuanların yüzde 24'ünde bu kimyasalların bulunduğu açıklandı.

Uzmanlar, bu tür ürünlerde en sık kullanılan endokrin bozucuların ise paraben (yüzde 23) ve cyclopentasiloxane (yüzde 15) olduğuna dikkati çekti.

Endokrin sisteminin (iç salgı bezlerini oluşturan sistem) gelişimini ve işleyişini değiştiren bu kimyasalların çok az dozu bile, özellikle meme ve prostat kanserlerinin artmasına ve kısırlığa yol açabiliyor, ayrıca anne karnındaki bebeğin psikolojik ve fizyolojik gelişimini etkileyebiliyor.

AA