Sonbaharda hastalıklara dikkat!

Sonbaharda hastalıklara dikkat!

Mevsimsel geçiş döneminde gripten nasıl korunabiliriz? İşte uzman önerileri...

Sonbahar denilince akla soğuyan hava kısalan günler, yağmur, dökülen yapraklar, artan trafik ve şehir kalabalığı, biten tatil, okulların açılması, yoğunlaşan iş yükü gelir.Yani hayatımızda fiziksel, sosyal ve iklimsel anlamda ve de ruhsal anlamda pekçok değişikliğin olduğu geçiş dönemidir sonbahar. Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Çeliker Oğul, mevsimsel geçiş döneminde gripten korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Güneş ışınlarının bize az uğradığı bu dönemde hastalıkları hafife almamak gerekiyor. Bu hastalıklar genellikle enfeksiyon kaynaklı hastalıklar olmakla birlikte, allerjik hastalıkları ve depresyonu da unutmamak gerekır. Havaların aniden ısınıp soğumasıyla ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri, vücudun adaptasyonunu da zorlaştırır, vücudu strese sokarak savunma sisteminin zayıflamasına neden olur. Böylece enfeksiyonların bulaşma ihtimali de artar.Grip, nezle sinuzit,farenjit,bademcik iltihabı,orta kulak ilthabı,bronşit,zatürre ve astım, KOAH gibi hastalıkların enfeksiyon nedenli alevlenmesi kolaylaşır.

Nezle ve Grip Birbirinden Farklıdır, Karıştırmayın

Nezle (soğuk algınlığı) ile çok karıştırılan Grip , influenza virüslerinin yol açtığı akut solunum yolu hastalığıdır. Belli dönemlerde salgınlar yapar.Ciddi akciğer hastalıklarına ve ölüme yol açabilmesi, ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olması nedeniyle soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır.Ateş, üşüme, titreme, terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile seyreder.Bulgular soğuk algınlığına benzemekle birlikte gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve özellikle 38 derecenin üstünde ateş daha ön plandadır.Grip genellikle 7 - 10 günde iyileşme ile sonuçlansa da sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilme riski nedeni ile tedavi ve korunma önem taşır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda (diyabet, koah, astım, böbrek yetmezliği, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar vb) olanlarda ciddi seyredebilir.

Grip Tanısı Konulduğunda Tedavi İçin Gecikmeyin

Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Çeliker Oğul, “Enfeksiyon ortaya çıktığında, uygun tedaviye biran once başlamak gerekir. Uygunsuz antibiyotik kullanılmamasına özellikle dikkat edilmeli, eğer viral enfeksiyon varsa şikayetleri azaltıcı ilaçlarla ve istirahat ile şikayetler takip edilmelidir. 2-3 günü geçen şikayetlerde mutlaka doktora başvurarak muayene olmak ve yardım almakönem kazanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Çeliker Oğul: Sağlıklı insanların hastalıktan korunmak için alacağı basit önlemler de toplum sağlığı açısından büyük önem taşır. Kurallar belli:

-Ellerinizi kurallara uygun bir şekilde sık sık yıkayın. Eve gelince kıyafetinizi değiştirin
-Kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durun.
-Sigara ve sigara içilen ortamlardan uzak kalın
-Mevsime uygun giyinin; ne çok ince ne de çok kalın kıyafetler tercih edin.
-Ortam ısısını normal zamanda 25, uyku sırasında 22 derece tutmaya özen gösterin.
-Artan grip salgınlarında; hastalarla yakın temastan kaçının, aynı ortamda kalmamaya dikkat edin.
-Ofislerde ve okullarda kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyaları ortak kullanmayın.
-Taze meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin, sindirimi zor, ağır ve şekerli gıdalardan uzak kalın.
-Bol sıvı, bitki çayları ve özellikle su tüketin. Suyunuzun alkali oranına dikkat edin
-Düzenli egzersiz ve spor yapın ve günde en az6-8 saat huzurlu bir uyku uyuyun.
-Günlük stresinizi atmak için mutlaka kendinize keyif alarak geçireceğiniz bir zaman dilimi ayırın.
-Kendinizi çok sevin, insanları, hayvanları,doğayı sevin, başkalarını olduğu gibi kabul edin.Sevdiklerinizle güzel zaman geçirin.

Leyditurk.com