Yüksek tansiyondan koruyan yiyecekler

Yüksek tansiyondan koruyan yiyecekler

Can sıkan yüksek tansiyonla başa çıkabilmek mümkün.

Ciddi kronik hastalıklardan olan tansiyonun dengesiz seyretmesi yaşam için tehdit oluşturuyor. Beslenme düzeninin hastalığın gelişiminde önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin yanı sıra alkol ve sigaranın da tansiyonu tetiklediğini belirtiyor. Bu hastalıkla savaşta besinlerden yardım alabilirsiniz diyen uzmanlar, tansiyonu düşürecek meyve-sebzeleri sıralıyor... 

Sebzeler

Kudret narı: Sitrulin olarak adlandırılan amino asit için iyi bir kaynak olan kudret narı tansiyonu düşürmek için oldukça etkili bir sebzedir. 

Yapraklı sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır. Tansiyonu düşürür. 

Kereviz: İçerdiği \'phthalides\' adlı fitokimyasal, arter çeperindeki kas dokusunu rahatlatarak kan basıncının düşmesine yardımcı olur. 

Havuç: Beta-karoten ve potasyum bakımından zengin olan havuç kalp hastalıkları riskini azaltır ve tansiyonu düşürür. Havucu çiğ, maydanozla veya naneyle birlikte suyunu sıkarak düzenli olarak tüketebilirsiniz. 

Domates: Tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bilinen A, C ve E vitaminlerini içeren domates aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Domateste bulunan likopen kötü kolesterolün damar çeperinde birikmesini engelleyerek damar tıkanıklığa karşı koruma sağlar.

Meyveler

Kuru erik: Potasyum zengini kuru erik az miktarda sodyum içerir ve yüksek tansiyonu olanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Potasyum, kan damarlarındaki pıhtılaşmayı önler. Kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. 

Kavun: Magnezyum içeren kavun, tansiyonu düşürmek için önerilen meyveler arasındadır. Kavun-karpuz damar sertleşmesi riskini azaltır.

Yaban mersini: Yaban mersini, çilek ve ahududu C vitamini, potasyum, besin lifi ve antioksidan zenginidir. Bu özellikleri ile damarlarda plak oluşumunu riskini azaltırlar. 

Muz: Bol potasyum içeren muz, kan basıncı düzeyini dengeler. Günde 2 adet muz yemek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir.