"Türkiye'de Zika Virüsü İle İlgili Herhangi Bir Belirti Yok"

"Türkiye'de Zika Virüsü İle İlgili Herhangi Bir Belirti Yok"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kartal:- "Türkiye'de şu an Zika virüsü ile ilgili herhangi bir belirti yok. Türkiye'de bu tarz bulaştırıcı olarak düşünülen sivrisinek tipi de yok"- "Zika virüsü Türkiye için alarm verilecek bir yapı değil

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Savaş Başar Kartal, Türkiye'de şu anda Zika virüsü ile ilgili herhangi bir belirti olmadığını belirterek, "Türkiye'de bu tarz bulaştırıcı olarak düşünülen sivrisinek tipi de yok." dedi.

Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zika virüsünün, dünyadaki halk sağlığı gündemlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de Zika virüsü ile ilgili önlem amaçlı çalışmaların yapıldığını ifade eden Kartal, "Zika virüsü ile ilgili müdürlüğümüz çalışma yapıyor ama Allah'a şükür Türkiye'de böyle bir virüs şu ana kadar bulunmadı. Avrupa'da da birkaç örneği var." diye konuştu.

Zika virüsü ile ilgili gerekli önlemlerin alındığını bildiren Kartal, şöyle konuştu:

"Türkiye'de de gerekli önlemleri alıyoruz ama geleceğini çok zannetmiyoruz. Bununla ilgili alarm da olma durumumuz devam ediyor ama herhangi bir alarm verecek durum Allah'a şükür yok. Bu konuda hem Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuz var, hem de Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüzün gerekli önlem çalışmaları var. Ama Zika virüsü Türkiye için alarm verilecek bir yapı değil ama alarm verilecek bir yapı olmaması Türkiye'de önlem alınmamasını gerektirmiyor. Burada her an bildirme zorunluluğu olan hastalıklarımız var. Zika virüsüne de önem verdiğimiz için kurumlarımızı uyardık."

- "Zika virüsünü bulaştıracak sivrisinek türü Türkiye'de yok"

Kartal, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından faaliyete geçirilen "Erken Uyarı Sistemi" ile Zika virüsü ile ilgili bir vaka yaşandığında anında bilgi edinildiğini ve gerekli müdahalenin yapılacağını aktardı.

Zika virüsü ile ilgili Güney Amerika'da yaşanan vakaların ciddi sorunlara yol açması nedeniyle dünyada büyük bir gündem oluştuğunu dile getiren Kartal, şunları kaydetti:

"Bir daha altını çizerek söylüyorum. Türkiye'de şu an Zika virüsü ile ilgili herhangi bir belirti yok. Türkiye'de bu tarz bulaştırıcı olarak düşünülen sivrisinek tipi de yok. Brezilya'da, Güney Amerika'da çocuklarda mikrosefaliye neden olduğu için önemli bir durum ve bu çok fazla tedirgin edici olabiliyor. Türkiye, bu tarz sivrisineklerin çok yaşadığı bir bölge zaten değil. O noktada da Zika şu ana kadar insandan insana zaten bulaşmamış bir virüs. O tarz bir sivrisineğin Türkiye'de çok fazla olmaması da bizim en büyük şanslarımızdan bir tanesi. Ama diğer virüs tiplerine göre Türkiye'de çok barınabilecek bir virüs olarak gözükmüyor."