Aday bile olamıyor

Aday bile olamıyor

Kendi hazırlattığı statü nedeniyle adaylığı tehlikeye giren Haluk Ulusoy, futbolumuzu yine mahkeme kapılarına taşıyor.

TFF Başkan adayı olabilmesi için gerekli 60 imzayı toplayamayan ve bu nedenle mahkemeye gitme planları yapan Haluk Ulusoy’un, itiraz ettiği statünün kendi ekibi tarafından hazırlandığı ortaya çıktı. Üstelik ana statünün ilanı sonrasında 30 günlük itiraz süresi bulunduğu için Yarsuvat’ın da eli kolu bağlandı.

Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığına “aday adaylığını” açıklayan ancak aday olabilmesi için gerekli 5/1 delege imzasını (60 imza) toplayamayan Haluk Ulusoy’un mahkemeye gitmeye hazırlandığı öğrenildi.  Yakın çevresindeki arkadaşlarının “aday olamıyorsun daha fazla üzülmeden çekil” biçimindeki tavsiyelerini dinlemeyen Ulusoy’un, tıpkı 2004 ve 2005 yıllarındaki gibi mahkemeye gidip kongreyi ertelemeyi planladığı bildirildi. Ancak, delegeleri tek tek telefonla arayıp imza istemesine karşın, gelen imza sayısının 40’ı bile bulmaması üzerine mahkemle yolunu seçen Haluk Ulusoy ile diğer aday adayı Duygun Yarsuvat’ın önünde öncelikle “zaman aşımı” gibi önemli engeller bulunuyor.

Bu arada Sporx.com’un haberine göre, TFF ana statüsünün altından ilginç bir tesadüf çıktı. Başkan adaylarından Ulusoy’un “göreve gelir gelmez değiştireceğim” dediği, diğer adaylardan Duygun Yarsuvat’ın da, “60 imzayı bulamaz ve seçime giremezsem mahkemeye gideceğim” tehdidinde bulunduğu 2008 yılında yürürlülüğe giren TFF ana statüsünün değişimine 2007 yılında dönemin futbol federasyonu Haluk Ulusoy zamanında start verildiği ortaya çıktı.

Statüye aykırı

Hatırlanacağı gibi, 19 Mart 2007’de Ulusoy döneminde başlayan TFF ana statüsü değişikliği için 17.1.2008 tarihinde bir komite oluşturuldu. Bu komitede de, Lutfi Arıboğan, Prof.Dr.Mehmet Helvacı, Av.Yunus Egemenoğlu, Süheyl Önen ve Av. Emre Koçak yer aldı. Bu ekip tarafından hazırlanan ve FIFA normlarına göre düzenlenen TFF ana statüsü daha sonra 3.6.2008 tarihinde genel kurulun onayından geçerek yürürlüğe girdi.

Öte yandan, “Aday olamazsam mahkemeye gideceğim” diyen Yarsuvat’a ise statü engel oluyor. Çünkü TFF ana statüsünde açık ve net bir şekilde “Genel Kurul’un, Türk hukukuna ve işbu Statü hükümlerine aykırılık teşkil eden tüm kararlarına karşı, karar tarihinden itibaren 30 gün içinde TFF merkezinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde iptal davası açılabilir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir” demesi statüye itiraz konusunda olayın zaman aşımına uğramasına neden oldu.

İlginç tesadüf!

TFF’de olduğu gibi, Galatasaray’da da başkanlık koşullarından biri, 100 üyenin önerisi... Yani oy hakkı bulunan 100 dernek üyesinin imzası, aday adaylarını adaylığa taşıyor. Üstelik bu koşul, 2008 yılında yapılan tüzük tadil genel kurulunda tüzüğe dahil edildi. O genel kurulun Divan Başkanlığını da tanıdık bir isim yapıyordu. Bugün 60 imza toplayamadığı için mahkemeye gitmeye hazırlanan Duygun Yarsuvat...