''Bize salak muamelesi yapılmasın''

''Bize salak muamelesi yapılmasın''

Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay, Fenerbahçe'nin 3-1 kazandığı Mersin İdmanyurdu maçını %100 Futbol'da masaya yatırdı.

İşte Dilmen ve Onay'ın yorumları:
 
Dilmen, "Sezon içerisinde Aziz Bey'in pek teknik direktör değiştiren bir tarzı yok yıllardır. Rahmetli Aragones dahil sezonu bitirmişti, en zayıf gittiği dönemlerden biriydi. Başkan bitirmeye çalışıyor sezonu son yıllarda. Alıyor basketbol maçına gidiyor, 'Ben senin yanındayım' diyor. Teknik direktörün güvende çalışacağı bir ortam var, hem kadro hem taraftar anlamında. Bize, Türkiye'de futbol izleyen insanlara salak muamelesi yapılmamalı. İnsanlar Barcelona-Real Madrid maçını izleyecekler. Artık antrenörlerin değişikliklerini de biliyorlar. Bayern Münih'i seyrediyorlar. Türkiye'deki insanlar uzaydan gelmedi, 10. yüzyıldan kalma insanlar değil" dedi.
 
GÜNTEKİN ONAY: Fenerbahçe, Milli Takım’a birçok oyuncu göndermesine rağmen rahat bir galibiyet elde etti. Mersin İdman Yurdu’nun ciddi problemleri var. Maçta daha da fazla gol olabilirdi. Fenerbahçe’nin ofansif kısırlık yaşadığı önceki maçlarının aksine bol pozisyona girdiği bir maçını izledik. Fenerbahçe böyle oynarsa, van Persie de gollerini atar.
 
RIDVAN DİLMEN: Maçtan önce kadrolar geldiğinde favori Fenerbahçe, net favori haline geldi. Yine de bu kadar dolu dolu pozisyona gireceklerini kimse beklemiyordu. Fenerbahçe 2-0’ı yakalayınca, top rakipteyken rehavet oluştu.
 
RIDVAN DİLMEN: Hasan Ali kademe anlayışı ve çabukluğu bir yana, ofansif yönüyle de takıma katkı sağlıyor. Mehmet Topal hepsinin en iyisiydi. Takımı öne doğru taşıdı, stoperler arasında kalmadı. Olağanüstü oynadı.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe galibiyeti fazlasıyla hak etti. Pereira, “İkinci yarıda taraftarın istediği gibi pozisyon vererek, gittili-geldili oynadık” diyecektik. Ondan istenen gittili-geldili oyun değil ama. İyi futbolun ne olduğunu herkes biliyor. van Persie değişikliği dışında doğru değişiklikler yaptı.
 
GÜNTEKİN ONAY: Ne kadar Fenerbahçeli vasa, 3 gol atan, oyunu domine eden, çok pozisyona giren, maçın kontrolünü rakibe hiç bırakmayan Fenerbahçe’ye “hayır” demez. İyi oyun bu. Mehmet Topal, iki tane Mesut Özil asisti yaptı. Alper’in katkısı çok olumlu. Gökhan Gönül formayı hak ederek kaptı ama bu kez Şener dışarıda kaldı. Volkan Şen ayağında çok fazla top tutuyor. Bu kadar risk almasına gerek yok.
 
RIDVAN DİLMEN: Pereira, Mersin idman Yurdu’nun psikolojik durumunu iyi tespit ederek, baskıyla rakibi nakavt etme planını iyi uyguladı. Ozan ve Volkan da girince Fenerbahçe tek kale oynadı.
 
RIDVAN DİLMEN: van Persie golünü atıp, müthiş morallenmişken, devam etmeliydi. van Persie moral arıyor. Bence mesela Villarreal’e gitse iş yapmaz ama Barcelona’da iş yapar. Fenerbahçe bu maçta rakip dar alanda oynadı ve van Persie iş yaptı.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’nin motivasyonunu üst düzeyde gördüm. Mersin İdman Yurdu futbolcularına ise resmen gına gelmiş. Oyuncuların parasını vermeyip, maça çıkmazlarsa çıkmasın diyemezsin. Böyle bir kaosta rakibini yakalayan Fenerbahçe, iyi de oynayarak kazandı.
 
GÜNTEKİN ONAY: Fenerbahçe, taraftarının beklentisine yakın oynadı. Ancak 3-0’dan sonra savunma anlamında disiplinden uzaklaştı.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’nin önde baskılı oynama isteği teknik direktörün geçer notudur. Bu takım dinamik oyunculardan kurulu, toplu-topsuz giden oyunculardan kurulu. Zengin bir yedek kulübesi var.
 
RIDVAN DİLMEN: Ozan ile Volkan’ı daha sonra oynatarak kullanmaya çalışması, bu oyuncuların psikolojisini bozabilir. İki oyuncunun bireysel performansından çok, oynadıklarında takımın performansına etkilerine bakıyorum.
 
RIDVAN DİLMEN: Pereira sezon başında yaptığı olağanüstü yanlıştan döndü ama sonra çok tok bir takım haline getirmişti. Geceyle gündüz kadar fark vardı. Arası yani akşam üstü lazım diyorduk. Son bölümlerde Volkan, Ozan oynarken o akşam üstü oluyor işte.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçeliler, hocadan, iki kontratak yiyelim ama gümbür gümbür oynayalım beklentisinde. Bu maçta, bu beklentiye uygun görüntüler verdiler.
 
GÜNTEKİN ONAY: İddialı bir kadroya sahip Fenerbahçe, bu sezon ilk kez 3 gol attı. Üstelik böyle bir ligde.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’de artık sezon içinde teknik direktör değişiklikleri olmuyor. Yönetimiyle, taraftarıyla güven içinde çalışılabilecek bir ortam var. Pereira’nın bu şansı iyi değerlendirmesi gerekir.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe teknik direktörü, iyi oynamasam da zirve yarışında varım diye düşünüyordur. Şampiyonluk yarışı için önemli bir avantaj. Önceki maçlarda iyi oynadığı bölümleri de cebine koydu. Bugün Fenerbahçeli, rakibin   durumuna rağmen takımının oyunundan mutludur. 1 hafta önce ise mutsuzdu.
 
RIDVAN DİLMEN: Diego, van Persie, Souza’yı kenarda oturtmak, yönetme kabiliyetinden geçer. Mehmet Topal bu formundayken, Souza’yı kesmeli ama kesemiyor. Aynı şekilde Ozan Tufan ve Volkan Şen’e de yer açabilmeli. Fernandao’yu da oyuna girerken mutsuz gördüm.
 
GÜNTEKİN ONAY: Mersin İdman Yurdu’nun mali sorunları nedeniyle dağılma riski var. Fenerbahçe’yi değerlendirirken, rakibinin de kaos içindeki durumunu göz ardı edemeyiz. Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Kahramanlı’nın çıkıp somut bir açıklama yapması lazım. Lastikleri patlamış ve benzini olmayan arabayı nasıl yürüteceksin.
 
RIDVAN DİLMEN: Şener’in performansı Gökhan Gönül’ü itti. Hasan Ali’nin performansı da Caner’i itmeli. Bu dört oyuncudan ikisi kura çekilerek bile oynatılabilir.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’nin ofansif gelişiminin, van Persie ve Fernandao’nun fiziksel gelişimiyle ilgisi yok. Bunun takımın oyunu ileriye taşımasıyla ilgisi var. Bu 11’de kenar bekler sallanırsa yine etkili olmazlar.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’nin atıcısında sorun olmaz. Bu maçın son bölümündeki oyuncularla ofansif üretme eksikliğini giderebilirsin. Hücum yaparak da savunma yapabilirsin. Mehmet Topal dahi ceza sahasına girebilmeli. Bu maçta olduğu gibi.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe, oyunu daraltarak dönen topları aldığı için başarılı oldu. Bunu daha önce yapamadığı için ligin en çok faul yapan ikinci takımı durumunda.
 
RIDVAN DİLMEN: Mersin İdman Yurdu’nda teknik direktör Bülent Korkmaz, bu şartlarda görevini bıraksa kimse bir şey diyemez. Kulüpte profesyonelliğin gerekleri yerine getirilmiyor. Aslında kadroları çok kötü değil. Devre arasında takımda pek oyuncu kalmaz.
 
RIDVAN DİLMEN: Fenerbahçe’nin UEFA gelirleri donduruldu.  Türkiye’de bu büyük bir sorun. Kulüplerin 10 lira geliri varsa, 12 lira gideri olsun, ona da tamam ama biz 10’a 30 harcıyoruz. Mevcut yönetimler, sonrasını umursamadıkları için alabildiğince borçlanıp, transfer yapıyorlar. Beklentiler ile gerçekler arasında uygun bir denge kurabilmek şart. Böyle devam ederse 3-5 sene sonra hiçbir takım Avrupa’ya gidemez. UEFA’da, bütün Avrupa ülkelerinden çalışanlar olduğu halde Şenez Erzik dışında yıllardır hiç Türk yok. Temsil edilmeyince, problem yaşıyorsunuz. Kulüpler Yasası’nda gelir-gider tablosuyla ilgili net hükümler olmalı.
 
GÜNTEKİN ONAY: UEFA’nın yaptırımları devreye girmeden, finansal fair-play ve mali disiplin konularında denetleme mekanizmalarımız sağlıklı ve adil bir şekilde işlemeli. Kulüplerin de Dernekler Kanunu’na tabi olan yapısı değişmeli.