''Galatasaray şampiyonluk ihtimali zor''

''Galatasaray şampiyonluk ihtimali zor''

Ayhan Akman, "Gerçekçi de olmak lazım. Şampiyonluk ihtimali zor gözüküyor" dedi.

Galatasaray ve A Milli Takımı'nın eski futbolcularından olan teknik direktör Ayhan Akman, sarı-kırmızılı ekibin şampiyonluk şansının sürdüğünü belirterek, "Gerçekçi de olmak lazım. Şampiyonluk ihtimali zor gözüküyor" dedi.

Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Galatasaray'ın gidişatı, Spor  Toto Süper Lig'deki şampiyonluk yarışı ve A Milli Takım'ın Avrupa  Şampiyonası'ndaki şansını değerlendirdi.
 
Galatasaray'ın kötü gidişinde, Brezilyalı orta saha oyuncusu Felipe  Melo'nun takımdan ayrılmasının etkili olduğunu aktaran Ayhan Akman, "Galatasaray  sıkıntılarla boğuşuyor. Hamza hoca mutlaka düşünmüştür ama görünen Galatasaray'ın  sezon başı planlamalarını iyi geçirmediği. Özellikle Melo'nun ayrılması orta  sahada büyük bir boşluğa yol açtı. Melo, defansif anlamda Galatasaray'ın büyük  yükünü taşıyordu. Sezon başında kadronun UEFA Şampiyonlar Ligi de hedef alınarak,  daha kaliteli oyuncularla desteklenmesi gerekiyordu. Onda biraz geç kalındı.  Bunun üzerine Melo'nun gidişi, Galatasaray'ı ciddi anlamda yaraladı" diye  konuştu.
 
Akman, sarı-kırmızılı ekibin çok deneyimli futbolculara sahip olduğunu  anlatarak, şunları kaydetti:
 
"Şampiyonluk şansı mutlaka devam ediyor. Son 4 sezonda 3 kez şampiyon  olmuş futbolcular var. Şampiyonluk stresinin ne olduğunu ve bunun altından nasıl  kalkılacağını çok iyi biliyorlar. Geriden gelebilirler ancak devre arası  takviyelerinin nokta transferler olması gerekiyor. Tabii gerçekçi de olmak lazım.  Şampiyonluk ihtimali zor gözüküyor. Seyircinin homurdanması, oyunculara ve  yöneticilere tepki göstermesi, camiadaki birlik ve beraberlik ortamının da  kaçtığını gösteriyor. Şampiyonluğa giderken, yönetimin, taraftarın ve futbolcu  grubunun ortak paydada birleşmesi gerekiyor. Galatasaray bir yandan da bunlarla  uğraşıyor. İnşallah düzelir."
 
"Donk, takıma güç katacaktır"
 
Galatasaray'ın Kasımpaşa'dan kadrosuna kattığı Ryan Donk'la ilgili  soru işaretlerinin olduğuna değinen Ayhan Akman, buna rağmen Hollandalı oyuncunun  sarı-kırmızılı ekibe güç katacağını söyledi.
 
Donk'un stoper kökenli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Akman, "Donk'un  son dönemde orta sahada çok verimli olduğunu gördük. Kasımpaşa'daki performansı,  Galatasaray'da yeterli olup olmayacağı bir soru işareti ama Donk, takıma güç  katacaktır. Ayrıca Galatasaray'ın problemini sadece orta saha olarak  değerlendirmemek lazım. Birkaç mevkide eksik var" ifadelerini kullandı.
 
Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin performansı
 
Ayhan Akman, Beşiktaş'ın Türkiye'nin uzak ara en iyi futbol oynayan  takımı olduğunu, Fenerbahçe'nin ise sezon sonuna kadar şampiyonluk yarışının  içinde kalacağını belirtti.
 
Sezonun ilk yarısının en iyi takımı olarak Beşiktaş'ı gösteren Akman,  şöyle devam etti:
 
"Beşiktaş, uzak ara Türkiye Ligi'nde en iyi futbolu oynayan ve  istikrarlı bir şekilde bunu devam ettiren takım. Sezon başından beri skor ve oyun  olarak istikrarı yakaladı. İlk yarının en iyisi Beşiktaş. Oyuncular son yıllarda  şampiyonluk potasına geldiler ama ondan sonra bir düşüş yaşadılar. Bu da onların  şampiyonluk stresine hazır olmadıklarını göstermişti. Ancak 2-3 yıldır beraber  oynayan futbolcu grubu var. Bunun üzerine doğru tercihler yapıldı.  Yabancılarından en çok verim alan takım Beşiktaş. Yapılan transferlerin verdiği  katkılar, Beşiktaş'ı bu noktaya getirdi."
 
Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın sezon başında yapamadığı kadro  operasyonunu gerçekleştirdiğini anlatan Akman, "Fenerbahçe, sezon başında kadro  yapılanmasına gitti. Bursaspor'un A Milli Takım oyuncularını aldılar. Yurt  dışından kaliteli futbolcular transfer ettiler. İstenen oyunu zaman zaman ortaya  koyuyorlar ama genel anlamda Beşiktaş kadar istikrarlı değiller. Bence kadro  yapısı ve kalitesiyle sezon sonuna kadar yarışın içinde olacaklar. Baskıyı  kaldıran ve istikrarını sürdüren takımın şampiyon olacağını düşünüyorum" şeklinde  görüş belirtti.
 
"Herkesin Fatih hocayı tebrik etmesi gerekiyor"
 
Ayhan Akman, Fransa'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası finallerine  gitmeye hak kazanan A Milli Takım'ın önemli bir başarı elde ettiğini ve herkesin  bu başarıdan dolayı Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'i tebrik etmesi  gerektiğini söyledi.
 
Terim'in çok tecrübeli ve ilkleri gerçekleştiren bir teknik adam  olduğunu dile getiren Akman, "Herkesin umutsuz baktığı, 'kesinlikle elendik'  dediği bir ortamda Fatih hoca ortaya çıktı ve 'Biz bitti demeden hiçbir şey  bitmez' dedi. Bu kadar olumsuzluklara ve az desteğe rağmen büyük bir başarı elde  etti. Türk futbolunu, oyuncusu ve karakterini çok iyi bilen ve bunu başarıya  çevirebilen bir hoca. O yüzden herkesin Fatih hocayı tebrik etmesi gerekiyor"  açıklamasını yaptı.
 
"Teknik adamlıkta gördüklerimden memnun değilim"
 
 Ayhan Akman, teknik direktörlük kariyerinin başında gördüklerinden  memnun olmadığını belirtti.
 
Türkiye'de teknik direktörlük yapmanın zorluğuna değinen Akman,  "Amacım daha yukarılarda takımlar almak ve teknik adamlık kariyerimde başarılı  olabilmek. 20 yıldır futbolun içindeyim ama oynarken yöneticilere ve kulüplerin  yapısına şimdiki gözle bakmamıştım. İşin içine girdiğinizde olayları farklı  açıdan değerlendiriyorsunuz. Gördüklerinizden çok memnun musunuz derseniz,  kesinlikle değilim ama yapacak çok şey yok. Bu kulüp yapıları ve yönetici  kadrolarıyla işimizin zor olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
Gençlerbirliği teknik direktörlüğü 6 gün süren Yılmaz Vural'ın futbolu  yeni bırakan oyuncuların hemen teknik adamlığa başlamasıyla ilgili eleştirilerini  yanlış bulduğunu kaydeden Ayhan Akman, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Yılmaz hocanın Gençlerbirliği'nde yaşadığı süreci hiç kimse yaşamak  istemez. Hiçbir insanın böyle bir şeye layık olduğunu düşünmüyorum. Ancak  eleştirisine gelince şu anda 40 yaşındayım. Biraz daha beklersek 50 yaşına  geleceğim ki ondan sonra da yaşlı denmeye başlanacak. Futbol oynayanlar, 20-25  yılını yeşil sahada, bu işin merkezinde geçiriyor. Bu deneyim, tabii ki  oyunculara aktarılıyor. Yaklaşık 20-25 yıldır bu sistemin içinde olan eski  hocalarımızın sistemi ve yeni hoca adaylarını eleştirmesini manasız buluyorum."