Sharapova’ya ‘wild card’ müjdesi

Sharapova’ya ‘wild card’ müjdesi
Güncelleme:

Rus tenisçi Maria Sharapova, Amerika Açık'a 'wild card' ile ana tablodan katılacak.

Yasaklı madde kullandığı için tenisten 15 ay men edilen Maria Sharapova, tenis sezonunun dördüncü ve son Grand Slam’i Amerika Açık’a ‘wild card’ ile ana tablodan katılacak.

30 yaşındaki Rus tenisçi Nisan 2017'de WTA turuna geri dönmüş ve Stuttgart Açık, Madrid Açık ve Roma Açık'a ‘wild card’ ile katılmıştı. WTA’nin bu kararları tartışma yaratmış ve Masha, Fransa Açık için ‘wild card’ alamamıştı. Tenis camiasının önemli isimlerinin de o dönem tepkiyle yaklaştığı bu kararların ardından Wimbledon merakla beklenirken Sharapova sakatlığı nedeniyle turnuvada yer almayacağını ifade etmişti.

Birleşik Devletler Tenis Birliği (USTA) ise tartışmalara aldırış etmeden 2006 Amerika Açık şampiyonu tenisçiyi ana tablodan turnuvaya dahil etti. WTA Dünya Sıralaması’nda 148. sırada yer alan Sharapova hakkında verdikleri kararla ilgili olarak bir açıklamada bulunan USTA, daha önce de eski şampiyonlara böyle ayrıcalıklar tanıdıklarına dikkat çekti. USTA daha önce eski şampiyonlar Martina Hingis, Lleyton Hewitt, Kim Clijsters ve Juan Martin Del Potro’ya ‘wild card’ vermişti. Bu isimler arasında yalnızca Hingis, kanında kokain bulunduğu gerekçesiyle iki yıl ceza almıştı.

Maria Sharapova Türkiye'ye geliyorMaria Sharapova Türkiye'ye geliyor

USTA açıklamasında Sharapova’nın genç tenisçilerle gönüllü olarak anti-doping hakkında konuşacağını ifade etti.

12 Mart 2016'da ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) Maria Sharapova'nın Avustralya Açık esnasında girdiği doping testinde yasaklı madde meldonyuma rastlandığını açıklamıştı. Bölgesel kansızlığın tedavisinde kullanılan meldonyum, 2016'nın ilk gününden itibaren WADA'nın (Dünya Anti-Doping Ajansı) yasaklı maddeler listesine girmişti. Maddenin; kan akışını hızlandırdığı, oksijen kapasitesini ve doğal olarak da atletlerin antrenman kapasitesini artırdığı ortaya çıktı. Sharapova'nın ekibi bu yeniliği atlayınca yıldız tenisçinin savunmasına göre magnezyum eksikliği ve ailesindeki diyabet geçmişi nedeniyle 10 sene boyunca kullandığı meldonyum başına bela oldu.Verilen ilk ceza iki senelik bir cezaydı ancak itirazlar sonucunda 15 ayda karar kılındı. Başlangıç olarak 26 Ocak 2016 tarihi belirlendi ve Sharapova profesyonel tenisten 26 Nisan 2017'ye kadar ayrı kalmıştı.

Bu süreçte sponsorluk anlaşmalarının çoğunu kaybeden Sharapova hakkında Serena Williams, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Victoria Azarenka, John McEnroe ve Jennifer Capriati gibi isimler eleştirilerde bulunmuştu.

Toprak sezonunda Fransa Açık öncesi en önemli turnuvalardan biri olan Madrid Açık'ta 2. turda Bouchard, Sharapova'yı 7-5, 2-6 ve 6-4'lük setlerle mağlup ederek adını bir üst tura yazdırmayı başarmış ve zamanında Sharapova'ya “cheater” diyen Kanadalı, maçın ardından “Pek çok oyuncu özel olarak benimle konuştu ve bana şans diledi. Bu bana ilham verdi. Tenis dünyasından pek çok isim beni desteklediğini söyleyen mesajlar attı. Açıkçası hem kendim için hem de onlar için kazandım” diye konuşmuştu.