Engellenen sitelere girenler dikkat !

Engellenen sitelere girenler dikkat !
Güncelleme:

Erişimi engellenen sitelere VPN ya da DNS değişikliğiyle giren kullanıcılara kötü haber...

Uluslararası bilişim güvenliği firması Trend Micro, kısıtlı sitelere erişmeye çalışılırken güvenliğin ciddi derecede göz ardı edildiğini belirterek kullanıcıları uyardı.

Son dö­nem­ler­de in­ter­net si­te­le­ri­ne sık­ça ge­ti­ri­len kı­sıt­la­ma­lar kul­la­nı­cı­la­rı fark­lı ağ­la­ra yön­len­di­rir­ken bu nok­ta­da gü­ven­lik açı­ğı da ta­ma­men göz ar­dı edil­me­ye baş­lan­dı.

Bugün gazetesinden Murat Gülderen'in haberine göre Ja­pon Bi­li­şim Gü­ven­li­ği fir­ma­sı Trend Mic­ro uz­man­la­rı ne olur­sa ol­sun gü­ven­li kay­nak­lar­dan ya­rar­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çe­ki­yor.

VPN hizmetleri ilk sırada geliyor

Uz­man­lar,  kı­sıt­lı si­te­le­re eriş­mek için en çok ter­cih edi­len yön­tem olan Sa­nal Özel Ağ adı ve­ri­len VPN hiz­- met­le­ri­ni kul­la­nır­ken ve­ri gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ma­nın püf nok­ta­la­rı­nı an­lat­tı.

Şifre çözümü kolay

Kul­la­nı­cı­la­rın in­ter­net üze­rin­de­ki bü­tün tra­fi­ği VPN su­nu­cu­su üze­rin­den geç­ti­ği için hiz­me­ti sağ­la­yan ta­raf ko­lay­lık­la bu tra­fi­ği iz­le­ye­bi­li­yor. Do­la­yı­sıy­la VPN ağı üze­rin­den sos­yal med­ya he­sap­la­rı­nı­za gir­di­ği­niz­de kul­lan­dı­ğı­nız şif­re­ler ko­lay­ca gö­rün­tü­le­ne­bi­li­yor. Eğer VPN ağı­nı kul­la­nır­ken on­li­ne ban­ka­cı­lık ve in­ter­net­ten alış­ve­riş gi­bi iş­lem­ler ya­par­sa­nız bu tarz fi­nan­sal bil­gi­le­ri­ni­zin de kö­tü ni­yet­li ki­şi­le­rin eli­ne geç­me ih­ti­ma­li or­ta­ya çı­kı­yor. Kul­la­nı­cı­lar bu bil­gi­le­rin baş­ka­la­rı­nın eli­ne düş­me­me­si için bu hiz­met­le­ri kul­la­nır­ken VPN ser­vi­si­ni dev­re dı­şı bı­rak­ma­lı­lar.

Bu uy­gu­la­ma kul­la­nı­cı­la­rın fark­lı böl­ge­ler­de­ki su­nu­cu­lar üze­rin­den in­ter­ne­te bağ­la­na­rak ken­di coğ­ra­fi böl­ge­le­rin­de eri­şi­mi kı­sıt­lı olan içe­rik­le­ri gö­rün­tü­le­me­le­ri­ne im­kan ve­ri­yor. Fa­kat VPN bağ­lan­tı­sı­nı sağ­la­yan hiz­met­ler eğer gü­ve­ni­lir de­ğil­se kul­la­nı­cı­lar için bü­yük bir teh­li­ke­yi de ya­nın­da ge­ti­ri­yor.