Reklam vermenin yasaklandığı Twitter'a bir yasak daha geliyor

Reklam vermenin yasaklandığı Twitter'a bir yasak daha geliyor
Güncelleme:

BTK, sosyal medya platformu Twitter'la ilgili reklam yasağı kararı aldı. Buna göre Türkiye'deki yerleşik vergi mükellefleri sosyal medya platformuna yeni reklam veremeyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter'ın 3 ay içinde temsilci belirlememesi durumunda Twitter'ın bant genişliğinin daraltılmasının gündeme geleceğini söyledi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan dikkat çeken bir karar çıktı. Buna göre Türkiye’de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter’a yeni reklam veremeyecek. BTK, Twtitter’a reklam yasağı kararını temsilci yükümlülüğünü yerine getirmediği için aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan BTK kararı şöyle:

“Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen eski unvanı Twitter, Inc. olan X Corp. (Twitter) adlı sosyal ağ sağlayıcıya, Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesinin yasaklanmasına 04/05/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un ek 4'üncü maddesinin ikinci fıkrası ve geçici 6'ncı maddesi gereğince karar verilmiştir.”

UYULMAZSA REKLAM VERENE CEZA VAR

Yasaya göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı, kendisi tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmemesi halinde, ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya 6 aya kadar reklam vermesinin yasaklanmasına karar verebiliyor.

Reklam yasağına aykırı davranan Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere, 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabiliyor.

YENİ YASAK YOLDA: BANT DARALTILACAK!

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, temsilci yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter'a reklam verilmesinin yasaklandığını belirterek, üç ay içinde temsilci belirlemezse Twitter'ın bant genişliğinin daraltılmasının gündeme geleceğini söyledi

Konu ile ilgili Threads hesabı üzerinden açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 2020 yılında 5651 sayılı Kanun'a eklenen ek madde 4 ile Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye'de temsilci belirleme yükümlülüğü getirildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda aralarında Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal ağların bulunduğu 9 sosyal ağ temsilcisinin belirlenerek BTK'ya bildirildiğini ifade eden Sayan, temsilcilerin, adli merciler ve idari makamlardan gelen talep, bildirim ve tebligatların gereğini yerine getirmekle yükümlü kılındığını kaydetti.

Sayan, ayrıca altı ayda bir raporlama yapmak, kullanıcı başvurularını Türkçe cevaplamak gibi çeşitli yükümlülükleri yerine getirmenin de temsilcinin görevleri arasında olduğunu aktardı.

2022 yılında söz konusu maddede sosyal ağ sağlayıcılar ile muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi, Türkiye'deki kullanıcıların haklarının daha etkin bir şekilde korunması ve yetkili mercilerin kararlarının süresi içerisinde yerine getirilmesi amacıyla değişiklik yapıldığını hatırlatan Sayan, "Bu kapsamda; sosyal ağ sağlayıcılara çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma, kullanıcı haklarını daha etkin bir şekilde koruma, kriz planı sunma, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflığın artırılması bağlamında çeşitli yükümlülükler getirildi." dedi.

Sayan, "Ayrıca aralarında Twitter’ın da bulunduğu Türkiye’den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar ayrıştırılarak bunların temsilcisinin idari, teknik, mali ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumlu tutulmaları konusunda düzenleme yapıldı." ifadelerini kullandı.