Yılın kelimesi belli oldu

Yılın kelimesi belli oldu
Güncelleme:

Amerika'nın en eski sözlük yayıncısı Merriam-Webster, yılın kelimesi olarak "gaslighting"i seçti. İşte "gaslighting"in anlamı.

Amerika'nın en eski sözlük yayıncısı olan Merriam-Webster, yılın kelimesi olarak 'gaslighting'i seçti. Şirkete göre, sözlüğün web sitesindeki 'gaslighting' kelimesi aramaları 2022'de yüzde bin 740 arttı.

Gaslighting kişinin kendi çıkarını gözeterek başka birini kasten yanıltması, psikolojik manipülasyon yolunu kullanarak kişinin kendinden şüphe etmesine yol açması anlamına geliyor.

BBC'nin haberine göre, Merriam-Webster pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu yanlış bilgi - 'sahte haberler', komplo teorileri, Twitter trolleri ve deep fake'ler - çağında gaslighting, zamanımıza ait bir kelime olarak ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Şirketin genel yayın yönetmeni Peter Sokolowski, Associated Press ajansına kelime aramalarındaki artışın tek bir olaydan kaynaklanmadığını belirtti ve "Yılın her günü sık sık aranan bir kelimeydi" dedi.

KELİMENİN KÖKENİ

Gaslighting kelimesi ilk olarak roman ve oyun yazarı Patrick Hamilton'ın, 1938'de yayınlanan Gas Light oyununda kullanıldı. Kraliçe Victoria dönemi Londra'sında geçen oyununda, orta sınıfa mensup bir çiftin yalanlara ve aldatmaya dayalı evliliği ele alınıyor.

Oyunda baş karakter Jack Manningham, evlerindeki gaz lambasının kısıldığını söyleyen karısı Bella'yı delirmeye başladığına ikna etmeye çalışıyor.

Merriam-Webster'ın belirttiğine göre terim 20. yüzyılda öncelikle psikolojik manipülasyona atıfta bulunsa da kelimenin çağdaş kullanımı daha geniş bir anlam ifade ediyor. Gaslighting, özellikle kişisel ve politik bağlamlarda insanları "yanıltmakta kullanılan kanallar ve teknolojilerdeki büyük artışı" anlatıyor.

Bu yıl en çok aranan diğer İngilizce kelimeler arasında, Türkçe karşılıklarıyla oligark, omicron, LGBTQIA, konsort kraliçe gibi kelimeleri de yer alıyor.