Avustralyadan THYye erken rezervasyon -Avustralya Viktorya Hükümeti İnovasyon ve Turizm Bakanı Louise Asher: -THY ile görüşme yapıp Melbourne direk uçuş başlatmalarını isteyeceğiz -Türkiye uçağında yerimizi erken

Avustralyadan THYye erken rezervasyon     -Avustralya Viktorya Hükümeti İnovasyon ve Turizm Bakanı Louise Asher:     -THY ile görüşme yapıp Melbourne direk uçuş başlatmalarını isteyeceğiz     -Türkiye uçağında yerimizi erken

İSTANBUL Gökhan Kurtaran - Avustralya Viktorya Hükümeti İnovasyon ve Turizm Bakanı Louise Asher, Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Melbourne arasında direk uçuş başlatmasını isteyerek, "Türkiye'nın hızla büyüyeceğini görüyoruz. Türkiye uçağında yerimizi erke

İSTANBUL Gökhan Kurtaran - Avustralya Viktorya Hükümeti İnovasyon ve Turizm Bakanı Louise Asher, Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Melbourne arasında direk uçuş başlatmasını isteyerek, "Türkiye'nın hızla büyüyeceğini görüyoruz. Türkiye uçağında yerimizi erkenden yer almak istiyoruz" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Asher, Türkiye'ye geniş bir Avusturalyalı heyetle geldiklerini, İstanbul'u 60 Avusturalyalı şirketle ziyaret ettiklerini ve birçok açıdan Türkiye'nin dinamik ekonomisini çok etkileyici bulduklarını anlattı.

Melbourne'de yaklaşık 300 bin Türk'ün yaşadığını, bu açıdan bakıldığında THY'nin direk uçuşunu Sdyney yerine Melbourne'e yapmasının çok daha karlı olabileceğine işaret eden Asher, Türkiye ekonomik büyümesini sürdüreceğine inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin hızla büyüyeceğini görüyoruz. Türkiye uçağında erkenden yerimizi almak istiyoruz. Türkiye ve Avusturalya'nın ilişkilerinin daha yakın olmasını istiyoruz. Türkiye ticarette bir merkez olmak için ideal olarak konumlanmış durumda. İşte biz de tam da bu yüzden İstanbul'dayız. THY ile görüşme yapıp Melbourne'e direk uçuş başlatmalarının isteyeceğiz. Eğer direk uçuş başlarsa ikili ticaretimiz büyük oranda katlanarak büyüyecektir, buna inanıyorum.

Türkiye ve Avusturalya arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yüksek potansiyel var. Eğitim alanında da fırsatlar var. Türk öğrencilerinin Avusturalya'da eğitim görmesini istiyoruz. Türk üniversiteleriyle mesleki eğitim için anlaşmalar yapılmak istiyoruz."

Asher, Türkiye'nin yat üretimi sektöründen etkilendiklerini belirterek, Avustralyalı şirketlerin Türk firmaları ile ortak projelere girmesi, uzun vadede her iki ülkede de ortak üretime geçme yönünde fırsatlar olabileceğine dikkati çekti.

Türk şirketlerinin de Avustralya'da yatırım yapması için büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Asher, "Biz yeni pazarları bulmak ve aynı zamanda daha fazla doğrudan yatırımı çekmek istiyoruz" dedi.

Sadece Viktorya eyaletinin Türkiye'ye 45 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken 90 milyon dolarlık mal ve ürün satın aldığın söyleyen Asher, Avusturalya'nın özellikle finansal krizin derinleştiriği son yıllarda olumlu yönde ayrıştığının belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz giderek daha faza Türk'ün Avusturalya'da yatırım yapmasını istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında "AAA" ile derecelendirilen yatırım için son derece güvenli bir ülkeyiz. Türkiye'nin, Avusturalya ile toplam ticaret hacmi de son on yıl içerisinde hızlı bir artış kaydetti. 2002 yılında 99,6 milyon dolar olan Türkiye'nin ihracatı 2011 yılında 410,5 milyon dolara, 2012 yılındaysa 421 milyon dolar seviyesine ulaştı. Türkiye'nin 2002 yılında 285,6 milyon dolar olan ithalatı da, 2011 yılında önce 747 milyon dolara, 2012 yılındaysa 804,4 milyon dolara yükseldi" diye konuştu.

Yayıncı: Ali Bayaslan