Çipli kimlikler Türklere kaldı !

Çipli kimlikler Türklere kaldı !

Çipli kimlik kartları için açılacak dev ihalede 'yerli firma şartı' geldi, kimlikler Türklere kaldı..

Parmak ve el ayası izi bulunan akıllı kimlik kartları Eczacıbaşı Holding iştiraki E-Kart ve Plaskart tarafından üretilecek. 'Eskiden isminiz Hans olmayınca söyledikleriniz önemsenmezdi' diyen E-Kart Genel Müdürü Enver İrdem, yaklaşık 500 milyon dolarlık projede yerli firma şartının aranmasından mutlu olduklarını dile getirdi.

Cari açığı önlemek için bir yandan ithal ikamesi politikalara ağırlık verilirken, bir yandan da son dönemde çıkılan ihalelerde yerli firma şartı aranıyor. Buna en güzel örnek yaklaşık 500 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olan 'Akıllı Kimlik Kartı' projesi. Ana müteahhit olarak Gate Elektronik'in aldığı bu projede kartın üretimini E-Kart ve Plaskart gerçekleştirecek.

İlk defa böylesine önemli bir projede, devletin A'dan Z'ye yerli firmalarca bu işin başarılabileceğine inandığına dikkat çeken E-Kart Genel Müdürü Enver İrdem, 'Türkiye'de genelde yabancı hayranlığı var. İsminiz Hans olmayınca genelde söyledikleriniz dikkate alınmazdı  ama ilk defa böylesine büyük bir projede yerli firmaların bütün süreci başarıyla gerçekleştirebileceğine inandı. Kartın üretiminden teknolojisine kadar her şey yerli olacak. Çipli kimliklerde kullanılacak teknoloji tamamen TÜBİTAK''a ait olacak' dedi.

KKTC'nin de kimlik kartlarının değiştirdiğini ve yine Tübitak, Ekart ve Plaskart tarafından üretileceğini belirten Erdem, 'Eskiden kartlar yurtdışından ithal edilirdi. Şirket olarak bugüne kadar 470 milyon adet kart üretimiyle ülke ekonomisine son 10 yılda 1 milyar euroluk döviz tasarrufu sağladık' diye konuştu.

E-Kart Genel Müdürü Enver İrdem ile hem Akıllı Kimlik Kartı projesini hem de akıllı kartlardaki son trendleri konuştuk.

- E-Kart olarak hangi kuruluşlara ne kadar kart ürettiniz?

E-Kart geçen sene 25 milyonu bankacılık, 15 milyonu GSM ve 25 milyonu da ulaşım kartı olmak üzere toplamda 65 milyon adet kart  üretti.

- Kriz sizi etkiledi mi?

Faydası oldu. Krizde insanlar daha çok kredi kredi kartı kullanmaya başladılar. Bankalar kredi kartı satışlarını artırdı. Krizde dışsatımın da katkısıyla iyi büyüdük. Geçen yıl ciroda yüzde 50, üretim adedinde yüzde 70'in üzerinde büyüdük. Geçen yıl 35 milyon euro ciro yaptık.

- Yeni projeleriniz var mı?

Nüfus cüzdanlarımızdan pasaportlarımıza kadar tüm kimlikler akıllı hale geldi, daha da gelecek ve güvenliğimizi de artıracak uygulamalar olacak bunlar. Teröre karşı tüm dünyada bu tip değişimler yaşanıyor zaten.. Türkiye'de de kimlik kartları değişecek. Kıbrıs kimlik kartları da değişiyor. Onları da biz üretiyoruz. Bu senenin en büyük projesi bu. Kimlik projesi E-Kart'ı üçe katlar.

10 yılda ekonomiye 1 milyar euro kazandırdı

- E-Kart olarak kartların Türkiye'de üretimini yaparak ekonomiye sağladığınız kazanç nedir?


Banka kartlarının henüz çipli olmadığı, Türkiye'nin henüz 4 milyonun altında GSM hatlara sahip olduğu bir dönemde, Eczacıbaşı Topluluğu  bu alana yatırım yapma kararı verdi..E-Kart'ın pazara girmesiyle birlikte Türkiye'deki kurumların kart alım maliyetleri bir anda yüzde 30 oranında azaldı. E-Kart öncesi, Türkiye'nin akıllı kart gereksiniminin tümü ithal ürünlerle karşılanıyordu. E-Kart'ın bugüne kadar ürettiği 470 milyonun üzerindeki akıllı kart uç uca eklendiğinde dünyayı çevreleyecek bir uzunluğa ulaşırken, kuruluşun 10 yılda Türkiye ekonomisine sağladığı döviz tasarrufu 1 milyar euro oldu.

150 milyon kart üretim kapasitesi

- Akıllı kart üretiminde pazardaki konumunuz?


Eczacıbaşı ve Alman Giesecke&Devrient ortaklığında 2001 yılında üretime başlayan E-Kart şu anda yılda 150 milyon kart üretebilecek kapasiteye sahip. E-Kart, Türkiye'nin ilk Visa/Europay onaylı kredi kartlarını, akıllı kredi kartlarını üretebilen ve bu kartların personalizasyonunu yapabilen tesisine sahip bulunuyor. Bu tesis, Türkiye'deki ilk Sim kart üretim tesisi unvanına da sahip.

Kimlik kartının maliyeti 2.5-3 euro

- Kimlik kartlarında ihale süreci nasıl gelişti?


İhale sadece kart ihalesi olarak çıkmadı. Nüfus müdürlüklerindeki altyapısı, bilgisayar sistemleri, parmak izi okuma cihazları gibi büyük bir proje. Ana müteahhit olarak Gate Elektronik işi aldı. Şartnamede de şunu diyor: Kartı yapacak firmanın Visa, Mastercard, ISO 9001, 14001, 27001 sertifikaları olması lazım. Ve yerli olacak. Bunu karşılayan iki firma var: E-kart ve Plaskart. 3 yılda 75 milyon kart verilecek. Bu yılda 25 milyon kimlik kartı üretilerek sahiplerine kavuşacak demek. Kartın üretim maliyeti adet başına 2.5-3 euro civarında. Yani altyapısı ve tüm bileşenleriyle  400-500 milyon dolarlık büyük bir proje. Kimlik kartları yıl sonundan itibaren değişecek.

'Hayalet resim' olacak

- Yeni kimlik kartları nasıl olacak?


Görünür ve görünmez güvenlik özellikleri var. Özel aletlerle bakıldığında görünen güvenlik önlemleri var. Her kartta bir çip ve çipin içinde elektronik imzanız, parmak izi ve el ayazı izi bulunacak. Normal fotoğrafın dışında en sol köşede hayalet resim olacak. Bütün yazılar lazerle kartın tüm katmanlarına birden yakılıyor. İstediğiniz kadar kazıyın, yazıyı değiştiremiyorsunuz.