Kılıçdaroğlu çok kibarmış

Güncelleme:

Osman Gazi Üniversitesi'nden öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, gençlerden büyük destek topladı. Kimi zaman tansiyonun yükseldiği anların da yaşandığı programda soru sormak için söz hakkı isteyen türbanlı bir genç kız dikkatleri üzerine çekti. Türbanlı genç kızın Kılıçdaroğlu'na soru sorarken ayağa kalkmaması salonu karıştırdı. "Ayağa kalkmak istemiyorum çünkü karşımda Atatürk yok" diyen genç kız, öğrencilerin alkışlı protestosuna maruz kaldı.

Bu haber üzerine çok fazla söylenecek şey var. İlk aklıma gelenleri sıralayım. Kılıçdaroğlu' nu çok zaman fazla ılımlı, sessiz bir lider olarak gördüm, referandum da oy kullanamıyor olmasını da çok eleştirdim. Daha doğrusu parti olarak CHP' yi eleştirmiştim. Kılıçdaroğlu' da bu konuda, milletvekillerinin her yerde oy kullanabilme hakkına güvenerek, bu konuda ihmalkar davrandığını, böyle bir komployu aklının köşesinden bile geçirmediğini söyledi ve ben de bu cevapla ikna olmuştum. Ancak, üstte bahsettiğim haberde ise, serinkanlılığı ve nezaketine hayran oldum.

İnternetten olayı görüntülü olarak izleyebilirsiniz.

Türbanlı genç kız, soru sorarken ayağa kalkmıyor ve gerekçe olarak da, saçma sapan bir neden söylüyor. Karşımda Atatürk yok ki. Ne alakası var, tam bir polemik cümlesi. İstedikleri zaman kimi türbanlı öğrenciler televizyon programlarında çıkıp, örneğin Fatih Altaylı' nın programında, biz Atatürk' ü beğenmiyoruz ama Humeyni' yi beğeniyoruz diyebiliyorlar. Bazen de böyle şov yapabiliyorlar, artık hangi değeri, kimi, neyi, niçin kullandıkları fark etmiyor, işlerine geldiği gibi...

Diğer taraftan baktığımızda, bir konferans salonunda soru sorulurken ayağa kalkmak, bir görgü ve kültürü yansıtır. Ondan sonra da, niye bizi geri kalmış, görüyor ya da burun kıvırıyorlar diye soruyorlar. İşte bunun cevabı burada yatıyor.

Biz ailelerimizden, çocukluktan itibaren belli bir genel kültür ve davranış eğitimi alıyoruz. Bunun için de de, bizden yaşça büyük insanlara saygı göstermek var. Bir parti lideri sizi saymış ve okulunuza gelmiş sorularınızı yanıtlıyor. Bir kere bu tavırdan dolayı da saygı göstermek gerekir.

Kılıçdaroğlu bence, o genç kızın sorusuna cevap vermekle çok nazik davrandı. Ben onun yerinde olsaydım, asla cevap vermezdim. Çünkü bir insanla, tartışabilmek ve kaale alabilmek için de ortak bir düzey olması gerekir. Daha oturmasını, kalkmasını, konuşmasını bilmeyen bir insanla muhatap olmak, bana göre abesle iştigal olur.

Toparlayacak olursam, bu tarz hareketler, bizler gibi belli bir eğitim ve kültür düzeyine sahip insanlarda yalnış yorumlanıyor. Bu genç kızın yaptığı hatalar, kendi gibi giyinen, davranan, diğer genç kızlar adına da örnek teşkil ediyor, kötü bir intiba bırakıyor. Bu sefer bir genelleme yapılıyor. İşte bunların hepsi böyledir zaten diye.

Sonra şikayet ediyorlar. Ben tabii ki ortada bir yalnış olduğu zaman, o yalnışı genele mal eden bir düşünceye sahip değilim. Herkesin hatası, kendini bağlar ama maalesef herkes de benim kadar demokrat düşünemiyor.

Bir şeyden şikayet etmeyin, önce biraz kendi hatalarınızı düzeltmeye bakın derim, bu ve bunun gibi davranan genç kızlara....