Zihinsel Detoks

Güncelleme:

Üstünü örtmek diye bir deyim vardır. Bu hepimiz için çok tanıdıktır ve tabii ki, sevdiğimiz birinin üstüne battaniye örtmek anlamını taşımaz. Korkularımızın ya da yüzleşmek istemediğimiz gerçeklerin üstünü örtmek isteriz. Bir tür kaçınma refleksidir.

Korku kişinin yaşamını sürdürübilmesi adına, insana ve hayvana ait en ilkel ve kaçınılmaz tepkidir. Öğrenilmez çünkü zaten doğamız gereği korkuyla doğarız. Yaşam varsa, ölüm de vardır. Ölüm varsa, korkuda vardır. En temel ve gerçek korkumuzdur.

Bazı zamanlarda, zihnimiz yaşamın getirdiği sorunlarla boğuşmaktan o kadar yorulur ki, bizi sorunlarımızdan alıkoymak için, ölüm korkusunu bilinçaltından, bilinçüstüne doğru iter. Böylece daha çok korkarız, korktukça daha fazla düşünürüz, yine daha çok korkarız. Korkunun gelmesinden de korkmaya başlarız. Bir bakarız ki, korku bizimle birlikte yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş.

Korkularla başa çıkmak o kadar da kolay değildir. Çok şiddetli enerjisi vardır. Ölüm korkusundan daha önemsiz ama yaşam kalitemizi düşüren pek çok korku çeşiti vardır. Eleştirilme, beğenilmeme, sevdiğini kaybetme ya da ayrılma, toplum içinde kabul görmeme, başarısız olma, yalnız kalma gibi pek çok olumsuz duygu zihnimizin içini dolduran ayrık otlara benzer.

Güzel büyük bir bahçe düşünün, bahar geldiği zaman, toprağın havalanması, yeni çiçekler ekilmesi, güneş alması ve sulanması gerekir. Aynı zamanda, yabani otların, kuruyan çiçeklerin de temizlenmesi gerekir.

Zihnimizde aynen böyledir. Suya, beslenmeye, dinlenmeye, aydınlanmaya ve yabani düşüncelerin ( negatif düşüncelerin) temizlenmesine ihtiyacı vardır.

Bu temizleme işlemi belli bir disiplin ve farkındalık gerektirir.

Önce her yeni gün yeniden sorunsuz güne başlamak, önceden ve geriden sorun taşımamak, zihni olumlu düşünceler işe yarar bilgilerle doldurmak, kendi kendisini yenileyecek alışkanlığı kazandırmak ve olumsuz düşüncelerin yerini olumlularla değiştirmek gerekir.

Bu disiplini alışkanlık haline getirdiğimizde, yaşamımızın da olumlu anlamda ne kadar değişeceğini göreceksiniz. Yeni haftaya başlarken, pozitif düşünerek yaşam enerjimizi ve kalitemizi arttırmak dileğiyle güzel bir hafta dilerim...

Pek çok gerçek korkuya sahip olabiliriz ama hayatta tamamlanmamış bir hikaye ile ölmekten daha kötü bir şey düşünemiyorum.

Dr John İzzo