Bulgaristan'da "müftü krizi"

Bulgaristan'da "müftü krizi"
Güncelleme:

Bulgaristan'a atanan müftü "istenmeyen adam" ilan edildi...

Türk müftü ve İstanbul'daki Bulgar Başkonsolosu karşılıklı "İstenmeyen adam" ilan edildi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Türkiye’nin Bulgaristan’daki Burgaz Başkonsolosluğu’na “ataşe” olarak atadığı müftü, “din propagandası yapmak” ve “Bulgaristan’ın içişlerine karışmak” suçlamasıyla, istenmeyen adam ilan edildi. Bulgar hükümeti, Burgaz’a atanmadan önce Orhaneli Müftülüğü görevinde olan Uğur Emiroğlu’nun, ülkeyi terketmesi için 72 saat süre tanıdı.

TÜRKİYE DE MİSİLLEME YAPTI

Türkiye de, Bulgar hükümetinin bu adımına karşılık misilleme yaparak, Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov’u “istenmeyen adam” ilan etti. Angelov’a da Türkiye’yi terketmesi için 72 saat süre tanındı.

İLİŞKİLER RUS UÇAĞI NEDENİYLE GERİLMİŞTİ

Bulgaristan’la Türkiye arasındaki gerilim, TSK’nın geçen yıl Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesi ile gerilmişti. Bulgar siyaseti olayda Rusya’nın yanında dururken, Türk azınlığın oluşturduğu Hak ve Özgürlükler hareketi lideri Lütfi Mestan, Türkiye’yi haklı gördüğünü açıklamıştı.  Olay, Hak ve Özgürlükler Hareketi içinde de tartışmaya neden oldu; üç vekil, Mestan’ın Türkiye yanlısı tutumunu eleştirerek, partiden istifa etti.

Bu arada Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden ihraç edilen Mestan da, “can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle bir süre Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’ne sığındı. Uçak olayından beri Sofya ile Ankara arasında alttan alta devam eden gerilim, karşılıklı diplomat sınırdışıları ile zirveye ulaştı.