Gazze'de 4 günlük geçici ateşkes başladı

Gazze'de 4 günlük geçici ateşkes başladı
Güncelleme:

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları geçici olarak durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı. İsrail ordusu ateşken öncesi sabaha kadar Gazze'yi bombalamaya devam etti.

İsrail ile Hamas, esir takası konusunda anlaştı. Katar Dışişleri Bakanlığı ateşkesin bu sabah 08.00'de başlayacağını duyurmuştu.

 Gazze'de 4 gün sürecek ateşkesin saat sabah 08.00'de başlayacağı duyurulmuştu. Ateşkes başladı.

Anlaşmanın Gazze'nin tamamını içeren kapsamlı bir ateşkes olduğu vurgulandı. Hamas da Gazze Şeridine günlük 200 yardım ve 4 akaryakıt tırının gireceğini ifade etti.

 Ateşkes anlaşması kapsamında Hamas'ın serbest bırakacağı 13 kişilik sivillerin listesi ise İsrail'e ulaştırıldı. Bu kişiler ateşkesin uygulanmaya girmesinden saatler sonra serbest bırakılacak. Anlaşmaya göre 13 kişilik ilk esir grubu saat 17'de Gazze'den çıkarılacak.

Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasının ardından İsrail'in de Filistinli mahkumları serbest bırakması bekleniyor.

Hamas, İsrailli bir rehineye karşılık aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu üç Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını duyurdu.

Dört gün içinde kadın ve 19 yaşın altındaki çocuklardan oluşan 50 İsrailli rehinin serbest bırakılacağı belirtildi. İsrail ise kadın ve çocuklardan oluşturduğu 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak. 

YARDIM KAMYONLARI GAZZE'YE GİRECEK

Gazze Şeridi'nin her yerine günde 200 kamyon yardım ve tıbbi malzeme taşınacak. Günde 4 yakıt tankeri de Gazze'ye girecek.

Ateşkes 4 gün sürecek

Anlaşma kapsamında Gazze'nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10 ila 16 saatlerinde durdurulacak.

50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Takas edilecek esir ve mahkumlar, kadın ve çocuklar arasından seçildi. 

Serbest bırakılacak tüm sivillerin belirlendiği liste yetkililerle de paylaşıldı.