Gazze'de ölenlerin sayısı 16 bini aştı

Gazze'de ölenlerin sayısı 16 bini aştı
Güncelleme:

Gazze'deki Filistin hükümeti, bölgedeki son durumla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 349 artarak 16 bin 248 olduğu belirtildi.

Filistin hükümetine bağlı medya ofisi, 7 Ekim'den bu yana aralıksız devam eden saldırıların 60'ıncı gününde, kentteki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İsrail ve Amerikan savaş uçakları ve dev Amerikan füzeleri ve bombaları, Gazze Şeridi'nin her metresini hedef alır hale geldi ve artık Gazze Şeridi'nde hiçbir yer güvenli değil." ifadeleri kullanılarak, kadın ve çocuk demeden sivillerin vahşice katledildiğine dikkat çekildi.

İsrail yönetiminin "insani ara"nın devam etmesine ilişkin teklifleri reddetmesinin ardından Gazze'de 1248 kişinin canına kıydığı belirtildi.

Ölü sayısının bugün 349 arttığına işaret eden açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısında şehit sayısı 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadın olmak üzere 16 bin 248'e yükselirken, kayıp kişi sayısı da 7 bin 600'e ulaştı." ifadeleri yer aldı.

Sivil savunma ekiplerinden 32, gazetecilerden 81 kişinin de hayatını kaybettiği saldırılarda, İsrail güçlerinin savaşın başından bu yana toplam 1550 katliam gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada kara, hava ve denizden olmak üzere tüm saldırılar sonucu çeşitli şekillerde yaralananların sayısının 43 bin 616 olduğu aktarıldı.

BÖLGEDE AĞIR BİLANÇO

İsrail'in düzenlediği bombardıman sonucu Gazze Şeridi'nde hükümete ait 121 kamu binası ile 100 caminin tümüyle yıkıldığı, 192 caminin ise kısmi yıkıma maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, saldırılardan, 3 kilisenin önemli hasar gördüğü, 69 okul tamamen yıkılırken, 275 okulun ise kısmi tahribat yaşadığı belirtildi.

Açıklamada, işgal güçlerinin uçaklarından Gazze Şeridi'ndeki evler, okullar, hastaneler ve diğer tüm sivil yerleşim yerlerine 50 bin tondan fazla patlayıcı atıldığı ifade edildi.

Gazze Şeridi'nde sivillere ait konutların yüzde 61'inin yıkıldığına işaret eden açıklamada, 52 bin konut yerle bir olurken, kısmi ve çeşitli şekillerde hasar görenlerle birlikte saldırılarda tahrip olan ev sayısının 305 bin olduğu kaydedildi.

1,5 MİLYON KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

Gazze Şeridi'nde evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısının 1 milyon 500 bin olduğu, bunların tamamının yiyecek, su, ilaç, barınma gibi çok ciddi sorunlarla her an mücadele etmek zorunda kaldığı vurgulandı.

Açıklamada, kış mevsiminin başlaması ve gelen soğuklarla, çeşitli salgınların da artmaya başladığının altı çizildi.

İnsani yardımların kesilmesi ve damlatarak verme siyaseti üzerinden yapılanların alçakça bir üslup olduğuna değinilen açıklamada, 2 milyon 400 bin kişiye bilerek idam cezası verildiği kaydedildi.

Ayrıca açıklamada, orta dereceli yaralıların birçoğunun da Gazze Şeridi'ndeki sağlık sisteminin çökmesi sebebiyle hayatını kaybettiği, kentte 75'ten fazla hastane ve sağlık merkezinin çalışmalarını sonlandırdığı bildirildi.

Sivil savunma ekiplerinin bombardıman sonrasında yaralıların kurtarılması ve ölenlerin çıkartılması işlemlerini yerine getirmekten aciz kaldığı, bunun en önemli sebepleri arasında, sivil savunma ekipmanlarının yüzde 80'inin İsrail saldırılarında tahrip olması ve yakıt bulunamaması gösterildi.

İSRAİL: ÖLÜ SAYIMIZ 82'YE ÇIKTI

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 2 askerinin daha öldürülmesiyle toplam kaybının 82’ye çıktığını bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze’deki çatışmalarda 2 İsrail askeri daha öldürüldü.

İsrail ordusunun başlattığı kara saldırısının ardından Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 82’ye yükseldi.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN AÇIKLAMA

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda 10 İsrail askerinin öldürüldüğü" belirtildi.

Kassam'dan yapılan bir başka açıklamada ise İsrail güçlerine düzenlenen iki ayrı saldırıda, "8 askerden oluşan İsrail özel birliklerinin ve 6 İsrail askerinin başarılı bir şekilde hedef alındığı" kaydedildi.

Kassam Tugayları yayımladığı üçüncü yazılı açıklamasında, "Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda İsrail'e ait 2 asker taşıyıcı aracın, 3 tankın ve 3 buldozerin Yasin 105 roketleriyle hedef alındığını" aktardı.

Başka bir açıklamada da Kassam Tugayları'nın İsrail askerlerinin kullandığı bölgedeki bir evi bombalarla hedef aldığı ve evin yerle bir olduğu ifade edildi.

Direnişçilerin İsrail askerlerinin kurduğu mayın tarlasını patlattığı belirtilen açıklamada İsrail askerlerinin arasında ölü ve yaralıların olduğuna işaret edilirken, Han Yunus'ta doğrudan saldırıda 18 askerin hedef alındığı aktarıldı.

GAZZE'DE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, Gazze Şeridi'ne düzenlenen kara saldırılarında 82, Lübnan sınırında ise 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı.

Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarında 22 sivil hayatını kaybederken, Hizbullah ile sınırda girdiği çatışmalarda ise 89 Hizbullah mensubu öldü.