İran'da mı kapılarını Rusya'ya açıyor ?

İran'da mı kapılarını Rusya'ya açıyor ?
Güncelleme:

İran'ın hava sahasını Rus uçaklara açtığı iddia edildi.

İran'ın, hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma noktasında Rus savaş uçaklarına kolaylık sağladığı iddia edildi

Suriye'deki hedeflerini vurma amacıyla İran  üzerinden geçen Rus savaş uçaklarına İran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri  üslerini kullandırma" noktasında kolaylık sağladığı iddia edildi.

Washington merkezli Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'ne (American  Enterprise Institute) bağlı "Hassas Tehditler" çalışma grubunun yayımladığı  "Suriye'deki Rus-İran askeri koalisyonu derinleşebilir" başlıklı analizde, İran  ordusunun Rus askeri uçaklarına kolaylık sağladığı iddia edildi.

Frederick Kagan, Marie Donovan ve Paul Bucala imzalı analizde, iki  ülke ordusu arasındakiSuriye eksenli bu işbirliğinin, yakın gelecekte daha derin  ve yakın bir askeri işbirliğine zemin teşkil edebileceği savunuldu.

Analizde, "Aviationist" adlı internet sitesine dayandırılan bir habere  atıfla, kasım sonundan beri Rus Tu-95MS Bear, Tu-160 Blackjack ve Tu-22M Backfire  tipi savaş uçaklarının, İran hava sahasından İran savaş uçaklarının eşliğinde  geçiş yaptığı bildirildi.

Buna ilaveten Rus Su-34 "Fullback" tipi saldırı uçağının Shahid Nojeh  askeri üssünde 23 Kasım tarihinde iniş yaptığı ve iki gün sonra yeniden  havalandığı kaydedildi. Aynı günlerde Il-76 "Candid" tipi kargo uçağının da aynı  üsse iniş yaptığı ve muhtemelen teknik bir sorunu gidermek için parça bıraktığı  tahmin ediliyor.

Söz konusu analizde, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları noktasında  Shahid Nojeh hava üssünün özel bir avantaja sahip olduğu ve eğer bundan sonra  İran ile Rusya arasındaki askeri işbirliği derinleşecekse bu üssün özel bir  konuma sahip olacağı yorumu yapıldı.

Rusya'nın, Suriye'deki operasyonlarını istediği ölçüde  gerçekleştirebilmek için bundan sonra İran'ın askeri kapasitesinden daha fazla  faydalanmak isteyeceğine dikkat çekilen analizde,Moskova'nın Hazar Denizi ile  Akdeniz'den attığı uzun menzilli füzeler için güvenli bir koridora ihtiyaç  duyduğu belirtildi.

"Bu temiz ve güvenli koridor İran üzerinden olmak zorunda" ifadelerine  yer verilen analizde, Rusya'nın Türkiye ile bozulan ilişkilerine de atıf  yapılarak Putin'in başka çaresinin kalmadığı ve İran'la "hava sahasının ve bazı  askeri üslerin kullanımı" konusunda daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğu  vurgusu yapıldı.