Mısır'da darbeden sonra bir ilk !

Mısır'da darbeden sonra bir ilk !
Güncelleme:

Mısır'da darbeyle başa gelen Sisi'nin bakanı Türkiye'ye geliyor.

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirerek darbeyle işbaşına gelen Sisi hükümetinden, darbe sonrası ilk kez bir bakan Türkiye'yi ziyaret edecek.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre İstanbul’da 9-15 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan 13. İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de gelecek. Mısır bu toplantıda dönem başkanlığını Türkiye’ye devredecek. Bu ziyaret Mısır’daki darbeden sonra, Türkiye’ye üst düzeyde yapılan ilk ziyaret olacak.

15 Nisan’da İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın zirvesine Mısır’ın hangi düzeyde katılacağı merak ediliyordu. Mısır Dışişleri Bakanı Şükri’nin Türkiye’ye gelmesiyle, iki ülke arasında darbeden sonra ‘bakan düzeyinde’ ilk temas da gerçekleşmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 3 yılda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yle ilgili çok sert ifadeler kullanmıştı.

ERDOĞAN, “DARBECİYLE AYNI MASADA OTURMAM” DEMİŞTİ

BM Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı. Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti. Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında da Sisi’ için ‘Tiran’ benzetmesini yapmıştı. Bu açıklama üzerine Mısır, Erdoğan’ı protesto etti.

Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretinde Sisi ile görüşme yapıp yapmayacağını soran gazetecilere de, “Şaka yapıyorsun herhalde. Arkadaşlar, böyle bir şey söz konusu değil” dedi. Şubat ayındaki Güney Amerika ziyareti dönüşünde ise Erdoğan, “Ben Sisi ile görüşmem. Bakanlarımız muhataplarıyla görüşebilir. Ama Başbakanımızın görüşmesini de doğru bulmam” demişti.

MISIR’DA NE OLDU?

Mısır’da Temmuz 2013’te askeri darbe gerçekleştirildi. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atıldı. Yerine önce Adli Mansur sonra ise darbenin askeri mimarı Abdülfettah El Sisi geldi. Sisi’den sonra Türkiye-Mısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başladı. İki ülke karşılıklı olarak elçilerini geri çekti.