Rusya Ukrayna'daki stratejik noktaya bayrağını çekti

Rusya Ukrayna'daki stratejik noktaya bayrağını çekti
Güncelleme:

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Rus devlet medyası, Avdiivka'daki Kimya Fabrikası'nın ele geçirildiğini duyurdu.

Rusya, Ukrayna birliklerinin geri çekilmesinin ardından geçtiğimiz Mayıs ayında Bakhmut'u ele geçirmesinden bu yana en büyük kazanımı olan Ukrayna'nın doğusundaki Avdiivka kentinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini açıkladı. 

Paylaşılan görüntülerde Rus askerlerinin Rusya bayrağını göndere çekerken görülüyor. Ukrayna güçlerinin on yıldır savundukları bir kasabanın yıkıntılarından aceleyle geri çekilmesinden saatler sonra Donetsk'in doğusundaki Avdiivka kasabasının çeşitli yerlerine Rus bayrağı çekildi.

Amerikan medyası, Ukrayna askerlerinin iki yıllık savaşın ardından yorgun düşmüş olabileceğini iddia ederken yeni başkomutan Oleksandr Syrskyi'nin de gelişinin adaptasyon sorunu yaşatmış olabileceğini öne sürdü. Öte yandan CNN, Ukrayna birliklerinin mermi ve mühimmat sıkıntısı çektiğini de aktardı. 

Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ve silahlı kuvvetlerin hedefi yasadışı olarak işgal edilen tüm toprakları geri almak olsa da Ukraynalılar şu anda Rusların Ukrayna topraklarının yaklaşık %18'ini ellerinde tutmalarını engellemek için mücadele ediyor.

Bir Ukrayna ordu sözcüsü Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin savaş alanında daha fazla kazanım elde etmek amacıyla Avdiivka'dan daha batıya doğru çok sayıda saldırı başlattığını söyledi.

Bölgedeki Kiev birliklerini yöneten Ukrayna ordu komutanının sözcüsü Dmytro Lykhoviy, "Düşman aktif olarak taarruzunu geliştirmeye çalışıyor" dedi.

"ACELECİ VE KAOTİK"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Avdiivka'nın kuzey sınırının yaklaşık 2 km (bir mil) batısındaki Lastochkyne köyüne yönelik 14 başarısız Rus saldırısı olduğunu bildirdi. Lykhoviy, "Ancak hatırı sayılır güçlerimiz orada mevzilenmiş durumda," dedi.

Ordu komutanı Oleksandr Syrskyi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin kuşatmayı önlemek için endüstriyel Donbas bölgesindeki şehirden çekildiğini söylemiş ve "askerlerin hayatını ve sağlığını korumak", durumu istikrara kavuşturmak ve birlikleri daha elverişli savunma hatlarına taşımak için harekete geçtiğini sözlerine eklemişti.

Bazı Ukraynalı askerlerin hala Avrupa'nın en büyüklerinden biri olan Sovyet döneminden kalma büyük bir kok fabrikasında saklandığını söyleyen Rusya, geri çekilmeyi aceleci ve kaotik olarak tanımladı.

FABRİKANIN KONTROLÜ RUSLARA GEÇTİ

Ukrayna ordusu geri çekilme sırasında kayıplar olduğunu ancak durumun istikrara kavuştuğunu söyledi.

Bugün ise Rus devlet haber ajansları ülkenin savunma bakanlığına dayandırarak verdiği haberde, Rus güçlerinin Avdiivka'daki kok ve kimya fabrikasının kontrolünü tamamen ele geçirdiği belirtildi. 

Pazar günü Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin Avdiivka kasabasının kuzeybatı sınırlarında bulunan fabrikaya yerleştiğini duyurmuştu.

Avdiivka'nın ele geçirilmesiyle Rusya, 2014 yılında Rus vekil güçleri tarafından ele geçirilen büyük bir Ukrayna kenti olan Donetsk'i çevreleyen bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirmiş oldu.