Bakan Alaboyun: 150 ton altın bulmayı umuyoruz

Bakan Alaboyun: 150 ton altın bulmayı umuyoruz
Güncelleme:

Enerji Bakanı Alaboyun, Soma'da 150 ton altın bulmayı umduklarını belirtirken, binlerce kişinin çalışacağını söyledi.

Enerji Bakanı Alaboyun "Bölgede 150 ton altın bulmayı umuyoruz. Soma'da açık altın işletmelerinde yüzlerce hatta binlerce kişi çalışacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, MTA'da çocuklar için düzenlenen "Enerji verimliliği ve tasarrufu" bilgilendirme etkinliğinden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Soma'da 2013'ten beri rezerv çalışmalarının devam ettiğine değinen Alaboyun, şöyle konuştu: "Bölgede 100 milyonluk tespit edilmiş cevher var. Bu cevherin de 1 tonunda 1 gram altın var. Oranladığımızda 100 ton saf altın demek. Bu artabilir, ama bizim görünür olarak söylediğimiz rezerv bu. Sondaj çalışmaları devam ediyor. Rezerv daha da yukarı çıkacak, belki de 150 ton altın bulmayı umuyoruz. Mevcut bulduğumuz altın rezervi Türkiye'nin toplam altın rezervinin 7'de biri yani yüzde 14'üne denk geliyor. İnşallah daha araştırılacak çok yerler var.

Bu bulduğumuz cevher yer altı cevheri değil yüzey cevheri. Yerden 100 metre civarında bir yatakla açık işletmeyle elde edilecek bir cevher. Türkiye'de bu konuda derin sondajlara yeni başlıyoruz." Alaboyun, gelişmiş teknolojiyle madenlerin tamamen enini, boyunu ve içeriğini belirleyip bilgisayar ortamında tamamen simülasyon yapacaklarını vurguladı. Manisa bölgesinin mineralleşme yönünden zengin olduğunu dile getiren Alaboyun, şöyle devam etti:

"Sadece altın değil bakır, çinko ve kurşun gibi önemli metalleri bünyesinde barındırıyor. Bir taraftan altın alırken diğer yandan bakır, çinko ve kurşun elde ediyorsunuz. Orada açık işletmeyle yüzlerce hatta binlerce kişi çalışacak. Bunların zenginleşme prosesleri yapılacak orada da yüzlerce insan çalışacak. Rafineri aşamasında da yüzlerce insan çalışacak. 3-4 bin kişiyi istihdam edebilecek bir kapasite olacağı kanaatindeyim. Soma deyince aklımıza 301 şehidimiz geliyor, kaza geliyor. Oranın komisyon başkanı bendim. Hem komisyon başkanı olmam hem de kaza olan alana inen kişi olarak Soma’ya özel bir ilgimiz var. Somalılarla bu güzel haberi paylaşmayı arzu ettik."

'TÜRK AKIMI'NDA DEĞİŞİKLİK YOK' 

Alaboyun, bir başka soru üzerine Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımıdoğalgaz boru hattı projesinin, 1 Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ortaya atıldığını hatırlattı.

Aralık 2014'ten önce projeyle ilgili herhangi bir görüşme olmadığını vurgulayan Alaboyun, şunları söyledi:

"Biz bu tür projelere karşı değiliz. Başlangıçta 4 boru hattı olarak intikal ettirildi. Bir tanesi doğrudan Türkiye'ye gelip BOTAŞ'ın dağıtım hattına girecek. Diğer üçünün de Yunanistanüzerinden Avrupa'ya götürülmesi öngörülüyor. Tüm görüşmeler zaman alıyor ve alacak. Türkiye'ye gelecek bu boru hattının Yunanistan çıkışına kadar yapımının sorumluluğu kimde olacak, bunu Türkiye olarak biz mi yapacağız, Ruslarla ortak mı yapacağız? Bunlar daha açıklığa kavuşturulmadı. Türk Akımı görüşmelerine karşı olmadığımızı ilan ettik. Çünkü 2019'dan itibaren Rusya, Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkıyatını durduracağını söyledi ama Rusya'nın da Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen Batı Hattı'nda bize 2021'e kadar doğalgaz sağlama yükümlülüğü var. Rusya bunu bir şekilde sağlamak zorunda. Bunu da kompanse edecek şekilde bir hattın Türkiye'ye verilmesini öngörüyorlar. Biz de buna bu çerçevede sıcak baktık."

Türk Akımı'nda bir hattın kurulması konusunda hem fizibilite hem de inşaat için Türkiye'nin hazır olduğuna dikkati çeken Alaboyun, geri kalan hatlar için yapılacak görüşmelerin zaman alacağını belirtti.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinde (TANAP) 'tek millet iki devlet' mantalitesine rağmen Azerbaycan'la görüşmelerin 3-3,5 sene sürdüğünü hatırlatan Alaboyun, "Ruslarla da böyle 9-10 ayda sonuca varmamız beklenmemeli. Biz de bazı şeyleri basından takip ediyoruz. Basın aracılığıyla Türk Akımı'nı bizle konuşacaklarını söylediler. 4 hattın 2 hata düştüğünü de basın üzerinden açıkladılar. Bize resmi bir müracaatları yok. Bize bir anlaşma taslağı gönderdiler. Biz de bir anlaşma taslağını gayriresmi olarak kendilerine ilettik. Bu konuda Maliye Bakanlığımızdan gelen görüşler doğrultusunda bizim karşı tarafa sunacağımız anlaşma taslağı da sonuçlanmış durumda. Bunlar çok kısa sürede realize olacak projeler değil. Zaman isteyen sadece ekonomik boyutu olmayan hem siyasal hem diplomatik boyutu olan bir projedir" değerlendirmesinde bulundu.

'TAHKİMDEN TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLÜ ÇIKAR'

Alaboyun, G20 görüşmeleri çerçevesinde Antalya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in bir araya geleceğini ve kendisinin de görüşmelerde yer alacağını söyledi.

Görüşmelerin projeler açısından iki ülkenin önünü açacağını vurgulayan Alaboyun, bir görüşmeyle imzaların da atılamayacağını açıkladı.

Rusya'nın, Türkiye'ye verdiği doğalgazda daha önce yapılan anlaşmaya rağmen indirim yapmaması üzerine konunun tahkime taşındığını hatırlatan Alaboyun, "Bizim için alt sınır yüzde 10,25'lik bir indirimdir ve bu taahhüt edilmiş bir miktardır. Ama bizim arzumuz yüzde 10,25'in üzerinde bir indirim. Doğalgaz kesintisi, enerji kesintisi gibi bir şey olmaz tahkim yüzünden. Biz güvenilir müşteriyiz, Rusya da güvenilir bir tedarikçi. Sorun olunca mahkemeye gidiyorsunuz, ama anlaşmalar devam ediyor. Tahkimden Türkiye'nin eli güçlü olarak çıkar" dedi.

''Jandarma'dan mesajlı taciz'' paylaşımı olay olmuştu, özür dilemesi yetmedi gözaltına alındı! ''Jandarma'dan mesajlı taciz'' paylaşımı olay olmuştu, özür dilemesi yetmedi gözaltına alındı! Dünya devlerini peşine takan Osimhen için bomba iddia Dünya devlerini peşine takan Osimhen için bomba iddia Darphane 2 madeni paranın daha basımını durdurdu iddiası doğrulandı! Darphane 2 madeni paranın daha basımını durdurdu iddiası doğrulandı! Ünlü şarkıcının pantolonu ıslandı, annesi ''altına kaçırdığını'' zannetti! Ünlü şarkıcının pantolonu ıslandı, annesi ''altına kaçırdığını'' zannetti! İstanbul'un birçok ilçesinde elektrik kesintisi: 8 saat sürecek! İstanbul'un birçok ilçesinde elektrik kesintisi: 8 saat sürecek! Akın Gürlek'in Adalet Bakanı olarak atanması mahkemelik oluyor! Akın Gürlek'in Adalet Bakanı olarak atanması mahkemelik oluyor! Ekrem İmamoğlu'nun diploma davası ertelendi Ekrem İmamoğlu'nun diploma davası ertelendi Jet sosyetenin kış tatili cennetinde çığ felaketi: Ölü ve yaralılar var! Jet sosyetenin kış tatili cennetinde çığ felaketi: Ölü ve yaralılar var! İhtiyaç kredisi faiz oranları düşüşe geçti: İşte 250 bin TL için ödeme tablosu İhtiyaç kredisi faiz oranları düşüşe geçti: İşte 250 bin TL için ödeme tablosu YÖK üniversite kontenjanlarına neşteri vuruyor: İşte o bölümler YÖK üniversite kontenjanlarına neşteri vuruyor: İşte o bölümler
SONAR'ın patronu Hakan Bayrakçı son anket sonuçlarını açıkladı SONAR'ın patronu Hakan Bayrakçı son anket sonuçlarını açıkladı Yeni haftanın hava durumu raporu açıklandı: Soğuk ve yağışlar geri dönüyor! Yeni haftanın hava durumu raporu açıklandı: Soğuk ve yağışlar geri dönüyor! Çalıntı kamyonetle yakıt alırken polis geldi; ortalığı birbirine kattı! Çalıntı kamyonetle yakıt alırken polis geldi; ortalığı birbirine kattı! Geri sayım başladı; ekranların iddialı yapımı için final tarihi belli oldu Geri sayım başladı; ekranların iddialı yapımı için final tarihi belli oldu Türkiye'de en çok değiştirilen soy isimler belli oldu Türkiye'de en çok değiştirilen soy isimler belli oldu Değerli metallerde fırtına dinmiyor: Altın fiyatlarında ibre tersine döndü Değerli metallerde fırtına dinmiyor: Altın fiyatlarında ibre tersine döndü Sahnelerin iddialı güzeli, ünlü şarkıcının yaptığı yatırım hem şaşırttı hem de dudak uçuklattı Sahnelerin iddialı güzeli, ünlü şarkıcının yaptığı yatırım hem şaşırttı hem de dudak uçuklattı Boşanma aşamasındaki eşini katledip kayınpederini arayarak ''kızını gel al'' demiş! Boşanma aşamasındaki eşini katledip kayınpederini arayarak ''kızını gel al'' demiş! İslam Memiş'ten altın ve gümüş için kritik uyarı: ''Dipten ikinci kez vuracaklar!'' İslam Memiş'ten altın ve gümüş için kritik uyarı: ''Dipten ikinci kez vuracaklar!'' Mavi vatanın metrelerce derinlikteki sessiz katili kamerada: Robotik operasyon başladı! Mavi vatanın metrelerce derinlikteki sessiz katili kamerada: Robotik operasyon başladı!