300 bin kişiye iş fırsatı

300 bin kişiye iş fırsatı

Özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor.

Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören yasa Meclis'ten geçti. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışmayı düzenleyen kanun ile, kayıt dışını kayıt altına alarak, özel istihdam bürolarından iş vererek 300 bin kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını söyledi.

Kanun'la; özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor. Doğum izninde, çalışan askerde olduğunda, ev hizmetlerinde, mevsimlik işlerde, acil işlerde, iş hacminin öngörülemeyen artışı gibi hallerde geçici iş ilişkisi kurulabilecek. İşte yeni kanun:

GEÇİCİ İŞ NE ZAMAN OLACAK?:

Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek. İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde, işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması durumunda ve mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde, en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek. Takvim'in haberine göre, geçici işçi sağlama, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak.

ÜCRETLERE GARANTİ

Geçici işçi çalıştıran işveren, işyerinde 1 ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini çalıştığı süre boyunca her ay kontrol etmekle yükümlü olacak. Geçici işçi çalıştıran, ödenmeyen ücretler var ise bunlar ödenene kadar istihdam bürosunun alacağını ödemeyerek, büronun alacağından mahsup etmek kaydıyla geçici işçilerin en çok 3 aya kadar olan ücretlerini doğrudan işçilerin hesabına yatıracak.

ULAŞIM, YEMEK İMKANI

Geçici işçinin, geçici işçiyi çalıştıran işverenin işyerindeki çalışma süresince temel çalışma koşulları, bu işçilerin aynı işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdamı halinde sağlanacak koşulların altında olamayacak. Geçici işçiler, çalıştıkları dönemlerde ulaşım, yemek, kantin ve çocuk bakım hizmetleri gibi sosyal hizmetlerden, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlanabilecek.

İŞVEREN, BÜRO

Geçici iş ilişkisinde işveren, özel istihdam bürosu olacak.

UZAKTAN ÇALIŞMA

Kanun, 'Çağrı üzerine çalışma' başlığına 'uzaktan çalışma'yı da ekliyor. Uzaktan çalışma, 'işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi' olarak tanımlanıyor. Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacak.

İZİNSİZ ARACILIK YAPANA CEZA

İŞKUR'dan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan kişilere 20 bin lira, tekrarı halinde 40 bin lira, bu kapsamda hizmet alan işverenlere 10 bin lira ceza kesilecek.

SAYI SINIRI VAR

İş hacminin öngörülemeyen artışı halinde geçici iş ilişkisi kurulan işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının 4'te 1'ini geçemeyecek. Ancak 10 ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde 5 işçiye kadar geçici ilişki kurulabilecek.

KAMUDA MADENDE YASAK

Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamuda, madenlerde geçici işçi çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt sırasında geçici işçi çalıştırılamayacak. İşveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini, 6 ay geçmeden geçici iş ilişkisiyle çalıştıramayacak.

HAKLI FESİH

Geçici işçi ile yapılacak sözleşmede, işçinin ne kadar süre içinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilecek, bu süre 3 ayı geçemeyecek..