SGK'dan yeni karar: Memurların emeklilik hesabı değişti, erken emekliliğin önü açıldı

SGK'dan yeni karar: Memurların emeklilik hesabı değişti, erken emekliliğin önü açıldı
Güncelleme:

SGK, Yargıtay’ın kararı üzerine memurlara erken emekliliğin yolunu açan hizmet borçlanması ve sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesine ilişkin bir düzenlemeye gitti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu görevlilerinin hizmet borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini öne çekmesi konusunda genelgede önemli bir değişiklik yaptı. 

Yargıtay'ın bir dosyayla ilgili verdiği karar üzerine yapılan genelge değişikliği, 2008 yılından önce sigorta girişi bulunan ancak 4/1-c kapsamında ilk defa Ekim/2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan kamu görevlilerini etkileyecek. 

Buna göre, 2008/Ekim ayından sonra ilk defa 4/1-c kapsamında sigortalı olmasına rağmen, bu tarihten önce 4/1-a (SSK), 4/1-b (BAĞ-KUR) veya özel sandıklar kapsamında sigortalılığı bulunanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik olarak yapacakları askerlik, öğrencilik, yurt dışı gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak. Bu kişilerin sigorta başlangıç tarihi, borçlandıkları süre kadar öne çekilecek. Sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesi emekliliğe hak kazanma koşullarının belirlenmesinde dikkate alınacak ancak emekli aylıkları 5510 Sayılı Kanuna göre belirlenecek. Buna karşılık, tüm sigortalılık statüleri bakımından ilk defa 2008/Ekim ayından sonra çalışmaya başlayan 4/1-c kapsamındaki kamu görevlerinin sigortalılık başlangıç tarihinden önceki borçlanma süreleri hakkında önceki kurallar uygulanmaya devam edecek. Yani 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c veya özel sandık kapsamında ilk defa 2008/Ekim ayından sonra çalışmaya başlamış olan kamu görevlilerinin hizmet borçlanmaları sigorta başlangıç tarihlerini öne çekmeyecek.