Deprem korkusu altını yastık altından çıkardı

Deprem korkusu altını yastık altından çıkardı
Güncelleme:

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, yastık altı birikimlerin ‘depremde enkaz altında kalır’ endişesi nedeniyle bankalara döndüğünü söyledi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, ‘enkaz altında kalır‘ korkusuyla yastık altı birikimleri bankalara dönmeye başladı.

Ekonomim’den Handan Sema Ceylan‘ın sorularını yanıtlayan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, eksperliğini yaptıkları altının deprem öncesine göre üç kat arttığını söyledi.

Yakın, şunları söyledi: “Kuyumcular olarak bankaların altın konusundaki eksperliğini yapıyoruz. Deprem öncesine göre ekspertizini yaptığımız altın oranı üç katına çıktı. İnsanlar enkazda kalır korkusuyla, yastık altı olarak tabir edilen sistem dışındaki birikimlerini, bankalara teslim etmeye başladılar.”

Yakın ayrıca, kara günler için saklanan altınların da depremzedeler tarafından bozdurulduğunu da sözlerine ekledi.

Altın fiyatları için yeni tahmin

 Altın fiyatları, bu yılın en düşük seviyelerine göre iki günlük bir toparlanma kaydettikten sonra ABD ekonomisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) ile ilgili yeni sinyallere odaklanarak düşüşe geçmişti.

Altın fiyatları yatırımcılar tarafından yakından takip edilirken ‘düşecek mi, yükselecek mi?’ diye merak edenler için Troy Kıymetli Maden Ticaret AŞ, “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporunda dikkat çeken tahminler yer aldı.

Raporda yatırımcıların “güvenli liman” olarak kabul ettikleri altının geçen yıl bu rolünü gerçekleştiremediği ancak bu yıl ons bazında 2.000 doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkmasının beklendiği kaydedildi.  Raporda ayrıca 2023’ün gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri anlamında pozitif bir yıl olacağı savunuldu.

Raporda, geçen yıl başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarının baskılanmasına neden olduğu belirtildi.

2023’ün faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı, enflasyonun daha da kontrol altına alınacağı bir yıl olacağının beklendiğine dikkat çekilen raporda, “Faiz artırım hızında yavaşlama olmasının yanı sıra 2023 küresel risk algısının da azaldığı bir yıl olacak. Ayrıca pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı özellikle Çin’in de diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırdığı bir yıl olacak” analizine yer verildi.

Raporda, bu beklentiler ışığında bu yıl altını güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğunun altı çizildi.

Doların alım gücünün zayıflığının yanı sıra Fed’in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımının hız kesmesi ve küresel risk iştahının durumunda altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine dikkat çekilen raporda, altının bu yıl ons bazında yeniden 2000 doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.

(Kaynak)