Dolar/TL 7 TL'ye tutundu! İşte dolar, euro ve altında günün ilk rakamları

Dolar/TL 7 TL'ye tutundu! İşte dolar, euro ve altında günün ilk rakamları
Güncelleme:

Dolar/TL kuru, bugün de 6,98 seviyelerinde seyrediyor. Euro/TL ise 7,56'da yer alıyor. Bu sabah gram altın 383,4 liradan güne başladı. Aynı dakikalarda çeyrek altın 629,5 lira, Cumhuriyet altını da 2.516,60 liradan satılıyor.

Küresel piyasalarda dün yaşanan iyimser hava, petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisiyle bugün yerini karışık bir görünüme bıraktı.

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında yeni vaka sayısındaki artışın ivme kaybetmesi ve ülkelerin sınırlamaları gevşetmeye başlayacaklarına ilişkin beklentiler, piyasaları pozitif etkiliyor. 

Bugün piyasalarda gözler FED'in faiz kararında. FED'in faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken kararın ardından FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.

Dün borsalardaki alıcılı seyre rağmen yükselişini sürdüren dolar/TL kuru, kritik kararın öncesi dolar kuru 6,98 seviyesinde hareket ediyor.  Euro ise aynı dakikalarda 7,56 TL'den işlem görüyor. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,9980 lira, euronun satış fiyatı ise 7,5890 lira olmuştu.

Analistler, dolar/TL'de 6,95-7,00 bandının izleneceğini kaydetti.

Haftaya düşüşle başlayan altının gram fiyatı, 384 liradan işlem görüyor. Geçen haftanın son işlem gününde, 389,5 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören gram altın, günü 385 liradan tamamladı.

Bu sabah gram altın 383,4 liradan güne başladı. Aynı dakikalarda çeyrek altın 629,5 lira, Cumhuriyet altını da 2.516,60 liradan satılıyor.

GÖZLER MERKAZ BANKALARINDA

Geçen hafta yayımlanan imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri küresel ekonomide daralmanın devam ettiğine işaret ederken, küresel piyasalar, yeni haftada ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının kararlarına ve perşembe günü açıklanacak Euro Bölgesi'nin ilk çeyrek büyüme verileri odaklandı. 

Büyüme verilerinin yanı sıra bu hafta, çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) ve perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararları da piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

Merkez bankalarının, hükümetlerin destekleyici mali politikalarının etkisini görmek için bu hafta faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, ECB'nin de tahvil alım programını artırabileceği tahmin ediliyor.

G20 EKONOMİLERİNİN BÜYÜME TAHMİNLERİ GERİ ÇEKİLDİ

Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle daha önce yüzde 0,5 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 4 daralacağını öngördü.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralacağı, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edildi.

PETROL FİYATI TAHMİNLERİ

Petrol fiyatlarının da bu yıl düşük seviyelerde kalmaya devam edeceğine işaret edilen açıklamada, Brent petrolün spot fiyatının varil başına ortalama 35 dolar ve Batı Teksas türü (WTI) petrolün fiyatının varil başına ortalama 30 dolar olmasının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, petrol fiyatlarının 2021'de ekonomik büyüme ve talepteki toparlanmayla yükselmesinin beklendiği, Brent petrolün varil fiyatının ortalama 45 dolar, WTI petrolün varil fiyatının ise ortalama 40 dolar olacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Seçiniz...