Ekonomide yeni torba yasa geliyor! İşte milyonları ilgilendiren o düzenlemeler

Ekonomide yeni torba yasa geliyor! İşte milyonları ilgilendiren o düzenlemeler
Güncelleme:

Yeni ekonomi modeli kapsamında alınan kararlar uygulanmaya başlandı. Bunun yanı sıra ekonomi yönetiminin yeni kararlar için hazırlıkları da devam ediyor.

Kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçlar devreye alınacak.

Geçen hafta 'Kur korumalı TL mevduat' ürünü açıklanmıştı. Aynı açıklamada yer alan başka düzenlemeler de bulunuyordu. Yasal düzenleme gerektiren işler için yeni bir yasa tasarısı gündemde. Yeni yılın ilk günlerinde muhtemelen 4 Ocak tarihinde bu yasa teklifinin TBMM'ye sunulması bekleniyor. 

İÇERİSİNDE NELER OLACAK?

- İhracatçı firmalara yüzde 1 kurumlar vergisi indirimi.

- Bireysel emeklilik sistemine devlet katkısının 5 puan artırıldığı yeni karar için yasa teklifi

- Kur korumalı mevduat ürünü uygulamaya girdi ancak yasal altyapısı için bazı düzenlemeler gerekiyor. Hazine'nin üstlenme olasılığı olan ödeme yükümlüğünün yasal altyapıya kavuşturulduğu bir düzenleme gerekiyor.

- Yapım işlerinde fiyat farkı düzenlemesi. Kamu ile iş yapan müteahhitlerin uzun süredir talebi olan bir konu. Bunun da bu yasa teklifinde yer alması öngörülüyor.

- Yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılması için atılacak adımlar. Yaklaşık 5 bin ton altın. Değerinin 280 milyar dolar olduğuna yönelik bir hesap var. Bunun ekonomiye kazandırılması için teşvik edici bazı kararlar bekleniyor. Kamu bankaları ve İstanbul Altın Rafinerisi eliyle bir altın değerleme sistemi geliştirilmesi ve yetkili kuyumcular aracılığıyla bu altının toplanarak bankacılık sistemine aktarılması gibi hazırlıklar olduğu biliniyor.

- Yeni katma değer vergisi kararları. Sektörlere KDV düzenlemesi ile ilgili hazırlık yapılıyor.

Etiketler ekonomi torba yasa