Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Açıklamadan dikkat çeken detaylar ise:

    "Ek politika güçlendirmenin uygun olup olmadığını belirleyeceğiz, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız.

    İstihdam kazanımları güçlü, enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor.

    Bilançoyu planlandığı gibi azaltmaya devam edeceğiz.

    Ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız."

 

ABD Merkez Bankası (Fed) dört toplantıda politika faizini 75'er baz puan artırdıktan sonra aralık ayında 50 baz puan, şubat ayında ise 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti. ABD'deki iki bankanın iflasıyla birlikte Fed'in faiz artırımlarında ılımlı seyretmesi ihtimali yükselmişti. Fed de bunu göz önünde bulundurarak martta 25 baz puanlık faiz artışı yaptı ve faizi yüzde 4,75'ten yüzde 5'e yükseltmiş oldu.

Bilindiği gibi, ABD'de faizlerin yüksek olmasından dolayı Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflas etmişti.

NİSAN AYI FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler öncesinde karışık bir seyir izliyordu.

Dünya genelinde zaten bu hafta açıklanacak merkez bankalarının para politikası kararları ve yoğun veri gündemi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Fed'in politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması zaten bekleniyordu. Mart ayında da FED faiz kararı 25 baz puanlık artışla birlikte 5'e yükselmişti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın yıl sonuna kadar 2 kez faiz indirimine gidebileceği fiyatlansa da söz konusu fiyatlamaların yarınki gelişmelere paralel değişebileceği ifade ediliyordu.

Fed'in sonraki toplantı tarihleri ise şu şekilde
13-14 Haziran

25-26 Temmuz

19-20 Eylül

31 Ekim - 1 Kasım

12-13 Aralık

Etiketler FED faiz karar