İflasın eşiğine gelen Credit Suisse satıldı

İflasın eşiğine gelen Credit Suisse satıldı
Güncelleme:

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, iflasın eşiğine gelen Credit Suisse'i 3.23 milyar dolara satın aldı.

ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı. İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20'yi aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı.

PANİK SATIŞLARINA NEDEN OLDU
Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.

DEV BANKA 3,23 MİLYAR DOLARA SATILDI
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Credit Suisse, İsviçre'nin en büyük bankası UBS tarafından satın alındı. Bankanın 3 milyar İsviçre frangı (3,23 milyar dolar) karşılığında el değiştirdiği açıklandı.

FED KANADINDAN İLK AÇIKLAMA
ABD Hazine Bakanlığı ve Fed’den de satın almaya ilişkin olarak “İsviçreli yetkililerin finansal istikrarı desteklemek için aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz” açıklaması yapıldı.

ABD’de geçen hafta başlayan bankacılık sektörü kriziyle birlikte Avrupa’da da Credit Suisse odak noktası olmuştu. Bankanın en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmuş, bankanın hisse senedi fiyatlarında sert düşüş yaşanmıştı. Bankadan geçen hafta günlük 10 milyar frankın üzerinde mevduat çıkışı yaşanmıştı.

Credit Suisse “likiditesini güçlendirmek için” İsviçre Merkez Bankası'ndan (SNB) 50 milyar frank (54 milyar dolar) kadar borçlanacağını açıklamıştı.

Kaynaklar satın alma gerçekleşirse Credit Suisse’in yatırım bankacılığı biriminde işten çıkarmalar olacağını belirtti.

Düzenleyici kurumlar tarafından yakından takip edilen ve küresel finans sistemdeki önemli bankalar arasında yer alan Credit Suisse’in olası iflasının tüm finansal sisteme yayılacağından endişe ediliyordu.