IMF’ten ekonomide kabus uyarısı

IMF’ten ekonomide kabus uyarısı
Güncelleme:

Uluslararası Para Fonu, küresel büyüme tahminlerini tekrar düşürerek, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşından kaynaklanan aşağı yönlü risklerin gerçekleşmekte olduğu ve kontrol altına alınmadığı takdirde dünya ekonomisini resesyonun eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu.

IMF, son Dünya Ekonomik Görünümü raporunu dün yayımladı. Kurum dün yayımladığı raporda küresel reel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye düşürdü. IMF’nin 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a indirildi.

Büyüme tahminlerini düşüren IMF enflasyon tahminlerini ise yükseltti. Kurum, gelişmiş ekonomilerde 2022’de 12 aylık ortalama enflasyonunun yüzde 6,6 olabileceğini öngördü. Önceki tahmin yüzde 5,7 seviyesindeydi. Gelişmekte olan ülkelerde ise enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 9,5 olacağını belirtti. Önceki tahmin yüzde 8,7 düzeyinde gerçekleşmişti.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas yaptığı açıklamada, “Görünüm Nisan ayından bu yana önemli ölçüde puslandı. Dünya, son yaşanandan sadece iki yıl sonra küresel bir resesyonun eşiğinde olabilir” dedi.

IMF 2020 pandemi durgunluğu da dahil olmak üzere küresel büyümenin 1970’den bu yana yalnızca beş kez yüzde 2’nin altında gerçekleştiğini söyledi.

IMF ayrıca Rusya’nın 2022’te yüzde 6, 2023’te ise yüzde 3,5 küçüleceği tahmininde bulunurken Ukrayna ekonomisinin savaş nedeniyle yaklaşık yüzde 45 küçüleceği öngörüsünde bulundu. Kurum Çin’in büyüme tahminini ise yüzde 4,4’ten yüzde 3,3’e çekti.

IMF Rusya’nın Avrupa’ya yönelik doğalgaz arzını durdurduğu alternatif senaryoya ilişkin de tahminlerini paylaştı. Böyle bir senaryoda küresel büyümenin 2022’de yüzde 2 olacağı, 2023’te ise Avrupa ve ABD’nin yüzde 0’lık büyüme kaydedeceğini belirtti.