İşte bir Türkiye gerçeği daha !

İşte bir Türkiye gerçeği daha !

Bizde hayal "memur" olmak.. Onlarda ise Steve Jobs veya Zuckerberg olmak..

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışması “Türkiye 100” sonuçlandı. Ödüller, düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Sözcü'den Sayimer Başçı'nın haberine göre Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’de gençler Steve Jobs, Mark Zuckerberg olmak isterken Türkiye’de 1 milyon üniversite mezununun memur olmayı hayal ettiğini söyledi. Anadolu kentlerinin 2011-2013 yılları arasında büyüme hızı yüzde 8 binlere ulaşan 2.7 milyar dolarlık 100 şirket çıkarmasına rağmen, iş dünyası yeni kuşağın risk almaktan kaçındığına dikkat çekti.

 

Türkiye’de gençlerin ’garanti iş’ten yana olduğunu ve risk almak istemediğine dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Amerika’da çocuklara ileride kim olmak istediklerini sorduklarında, Steve Jobs veya Mark Ama Türkiye’de kimse ünlü bir girişimci olmayı amaçlamıyor. Hatta hayal bile etmiyor. Çünkü çocuklarımıza böyle bir vizyon verememişiz. Bunun yerine biz ne yapıyoruz. Onları memur yapmak için uğraşıyoruz” dedi.

1 MİLYON GENÇ KPSS’Yİ SEÇTİ

Önceki akşam İstanbul’da düzenlenen ve ’Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’nin açıklandığı törende konuşan Hisarcıklıoğlu, devlet kademelerinde görev almak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren üniversiteli sayısının 1 milyonu aştığına dikkat çekerek burada tehlike çanlarının çalmaya başladığını anlattı.

Konuşmasında, “Herkes garanti işe bakıyor. Kimse risk almak istemiyor” ifadelerini kullanan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının ve ekonomi yönetiminin bu algıyı değiştirerek, gençleri girişimciliğe teşvik etmek zorunda olduğunu kaydetti.

HUZUR OLMADAN TİCARET OLMAZ

Yaşanan terör olayları ve bir türlü sonuçlanamayan koalisyon görüşmelerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, bu ortamda ekonominin ve ticaretin sağlıklı bir şekilde yürüyemeyeceğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, “Teröre karşı verilecek mücadelenin bir parçasını da ekonomi oluşturur. Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Huzur-ticaret-zenginlik ancak bir arada olduğunda mümkündür” yorumunu yaptı.