Kredi kartı sahiplerine kötü haber

Kredi kartı sahiplerine kötü haber
Güncelleme:

Merkez Bankası, ticari müşterilere uygulanan ücretler ile kredi kartlarında azami akdi ve gecikme faizlerinde dikkate alınan referans oranla ilgili değişikliğe gitti.

Türkiye'de seçim sürecinin ardından yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlar merakla bekleniyordu. Bu adımlardan ilk olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı dün atıldı.

Merkez Bankası tarafından daha önce Temmuz ayında da geçerli olacağı ifade edilen kredi kartı azami faiz oranı yüzde 1.91’e yükseltildi.

Merkez Bankası, ticari müşterilere uygulanan ücretler ile kredi kartlarında azami akdi ve gecikme faizlerinde dikkate alınan referans oranla ilgili değişikliğe gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), "Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" ile "Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ"de değişikliğe gitti.

TCMB'nin konu ile ilgili Tebliğ değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" ile "Referans oran" tanımı "32-45 gün vadeli olarak açılan Türk lirası cinsi tüm mevduat türlerine bankaların uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı üzerinden hesaplanan oran ile Merkez Bankasınca belirlenen politika faizinin yüzde on artırılması ile hesaplanan oran arasından düşük olan dikkate alınarak hesaplanan ve bu Tebliğin 20/A maddesine göre ilan edilen oranı," şeklinde yeniden belirlendi.

Referans oran Merkez Bankasınca her ayın sondan beşinci iş günü ilan edilecek. Ancak, ilgili ayın sondan beşinci iş gününden sonra aynı ayda Para Politikası Kurulu Toplantısı yapılması halinde, referans oran toplantının yapıldığı tarihteki en güncel veriler çerçevesinde hesaplanarak ilan edecek.

İlan tarihi itibarıyla hesaplanan referans oran, en son ilan edilen orandan aşağı ya da yukarı yönde yüzde beşten fazla değişmesi halinde güncellenecek

Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklendi.

“GEÇİCİ MADDE 3- (1) Referans oran, 1/7/2023 tarihinden 31/7/2023 (dahil) tarihine kadar yüzde 1,36 olarak uygulanır. Bu oran, aynı tarihler arasında 31/10/2020 tarihli ve 31290 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı:2020/16) ve 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ bakımından da esas alınır.”

"Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'in 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “her ayın sondan beşinci iş günü” ibaresi “referans oranın ilan edildiği gün” şeklinde değiştirildi.