Merkez Bankası Başkanı Erkan yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erkan yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı
Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 58 olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı.

TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 sonu enflasyon tahmininin ortalaması yüzde 22,3, gelecek yıl sonu tahminini ortalaması da yüzde 8,8’de sabit tutmuştu.

Erkan, ''2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik'' dedi.

İşte Hafize Gaye Erkan’ın açıklamalarından satırbaşları: 

Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaştırma dönemine başladık, gerektiği zaman, gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendireceğiz.

Fiyat istikrarı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz.

Enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir.

2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz.

Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır. 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır.

Küresel büyüme zayıf seyrine devam etmektedir. Türkiye’nin ihracat yaptığı 110 ülkenin büyüme oranları oluşturularak büyüme endeksi kayda değer değişim göstermemiştir. 2022 yılına kıyasla dış talep yıllı bazda yavaşlamaktadır.

Çin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.8 oranında büyümüştür. Bu büyüme beklentilerin altında kalmış ve ilk çeyreğe göre önemli bir yavaşlamaya işaret etmiştir. Küresel büyümedeki yavaşlamanın katkısıyla emtia fiyatları ve arz koşullarındaki olumlu görünüm bu rapor döneminde devam ediyor. Emtia ana endeksi bir önceki aya göre yüzde 18.3 oranında gerilemekle birlikte uzun dönem ortalamalarının üzerindedir.

"TALEP KOŞULLARININ ENFLASYONİST DÜZEYDE SEYRETTİĞİNE İŞARET ETMEKTEDİR"

Bankamızda enflasyonun ana eğiliminin tespitinde B, C endeksleri gibi dışlama yöntemi yaklaşımlar medyan istatistiki yöntemler kullanmaktayız.

Geniş kapsamlı gösterge seti haziran ayında enflasyon ana eğiliminde güçlenme işaret etmiştir. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin veriler özellikle iç talebin etkili olduğunu göstermektedir. Perakende satış hacmi endeksi tüketimde ivmelenmeye işaret etmektedir.

"KİRA ARTIŞLARI ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİLİ"

Talebin uzun süre arzdan daha hızlı gelişmesi enflasyon üzerinde önemli bir risk oluşturmaktadır. Arz ve talebin uyum içinde hareket etmesi fiyat istikrarı, fiyat istikrarı da sürdürülebilir büyüme için çok önemlidir."

Ücret artışları maliyet artışlarına yol açmaktadır. Ücret artışlarının çoğu birkaç ayda fiyatlara yansıyacak. Hizmet sektöründe fiyat artışları yüksek seviyelerini sürdürmekte. Kira artışları enflasyon üzerinde etkili. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlı. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye gelene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

"CARİ İŞLEMLER HESABINDA BELİRGİN BİR İYİLEŞME ÖNGÖRMEKTEYİZ"

Yurt içi talebin hızlı büyümesi sonucunda 2023 yılının ilk 6 ayında ithalatımız yüzde 4’ün üzerinde artarak 185 milyar dolara ulaşmıştır.

Küresel gelişmeler, kredi genişlemesi ve belirsizlik algısı nedeniyle altın ithalatı ilk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 11 milyar dolar artmıştır.

Mayıs ayı itibarıyla 12 aylık cari açık 60 milyar dolardır. Yılın ikinci yarısında ise parasal sıkılaştırmanın etkileri ve hizmet gelirleri kanalı ile cari işlemler hesabında belirgin bir iyileşme öngörmekteyiz.

Güçlü iç talep doğrudan hem cari denge kanalıyla enflasyon ve döviz kurlarını etkilemektedir. Kur gelişmelerin enflasyona yansıması farklı kanallar üzerinden gerçekleşiyor. Maliyet kanalına odaklandığımızda 2018 yılına kadar gerileyen döviz kuru geçişkenliği katsayısı son dönemde yükselmeye başlamıştır.

Kur geçişgenliği sektörler arasında değişkenlik göstermekle birlikte döviz kurları geçişgenliğindeki artış tüm sektörler için geçerlidir. Geçişgenlik ekonominin durumuna göre değişmektedir. Seçici kredi sıkılaştırması ile güçlendirdiğimiz parasal sıkılaştırma süreci döviz kuru istikrarını destekleyecektir.

Hizmet sektöründeki fiyat artışları yüksek seviyelerini sürdürmekte hizmet enflasyonu mal enflasyonuna kıyasla katılık arz etmektedir. Hizmet enflasyonu yüzde 55’in üzerinde katılaşmıştır.

Fiyatı artan kalemlerin azalanlara kıyasla ağırlığını gösteren yayılım endeksi hizmet sektörü için hesaplandığında tarihsel ortalamaları aşmıştır.

Hizmet baremleri fiyatlama davranışları uyarında enflasyonist etkilerin uzun bir zamana yayılmasına neden olur.

GAYRİMENKUL PİYASASI HAKKINDA

Gayrimenkul piyasasındaki arz talep uyumsuzlukları enflasyonu etkilemektedir. Gıda, turizm kaynaklı gelişmelerden etkilenen lokanta ve alt gruplarında aylık artışlar süreklilik gösteriyor.

Enflasyon beklentileri bir süredir yüksek seviyede katılık göstermekte son aylarda yükselmektedir. Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağıldır.

"MEVDUAT FAİZLERİ ENFLASYON BEKLENTİSİ İLE UYUMLU HALE GELDİ"

Sadeleşme süreci faiz artırımının yanı sıra politika faizinin etkinliğini dengeli şekilde artırdı. Kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol etmekteyiz. Kredilere ek olarak miktarsal sıkılaştırma ile faiz artışlarının etkisini kuvvetlendiriyoruz. Politika faizi yükselirken mevduat faizleri geriledi, enflasyon beklentileri ile daha uyumlu hale geldi. Mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak seviyede bulunmasını önemsiyoruz. 

"REZERVLER GÜÇLÜ ARTIŞ GÖSTERİYOR"

Rezervleri hazirandan itibaren güçlü artış gösteriyor. Rezervler güçlenmekte finansman koşulları güçlenmekte ve kur oynaklığı azalmaktadır. 

"YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 58'E ÇIKARILDI"

Enflasyon patikamızda önemli güncelleme gerçekleştirdik. Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e (önceki yüzde 22,3), 2024 için yüzde 33'e (önceki yüzde 8,8) yükselttik. 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 15 olarak belirlendi. 

"TL TASARRUF ENSTRÜMANLARI ÇEŞİTLENECEK"

Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı veriyoruz. Çalışmalarını başlattığımız TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz. 

"BİR ANDA NORMALLEŞTİK DESEK YANLIŞ YAKLAŞIM OLUR"

Faiz artışlarına yönelik bir soruyu yanıtlayan Erkan, "Parasal sıkılaştırma sürecine bütünsel bakmamız şart. Faiz artırımının yeterli ya da yetersiz olarak nitelendirilmesi bu bütünsel adımların etkisi incelendikten sonra değerlendirilmeli. Bir anda normalleştik deseydik etkileri görmeden, yanlış yaklaşım olurdu." dedi.

"BENDEN SİYASİ AÇIKLAMA ALMAYACAKSINIZ"

Merkez Bankası Başkanı Erkan, "Benden hiçbir zaman siyasi açıklama almayacaksınız." açıklaması yaptı.