Ortadoğudaki savaş brent petrolü nasıl etkileyecek ?

Ortadoğudaki savaş brent petrolü nasıl etkileyecek ?
Güncelleme:

Goldman Sachs, İsrail'deki çatışmaların ardından brent petrolün varil fiyatına ilişkin Haziran 2024'e kadar 100 dolarlık tahminini koruduğunu açıkladı.

Goldman Sachs, yayınladığı son notta, hafta sonu İsrail'de başlayan çatışmaların petrol fiyatlarına olası etkisini değerlendirdi.

Söz konusu notta, yaşanan çatışmaların kısa vadeli petrol stokları üzerinde ilk aşamada büyük bir etkisinin görülmediği belirtildi. Ancak saldırıların, İsrail'in Suudi Arabistan'la ilişkilerinin normalleşme olasılığını ve buna bağlı olarak zamanla Suudi üretimindeki artışı azalttığı ifade edildi.

Goldman ayrıca brent petrolün varil fiyatının Haziran 2024'e kadar 100 dolara çıkacağı tahminini koruduğunu açıklarken, yaşananların bu aşamada küresel petrol üretimi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını belirtti.

Hafta sonu başlayan çatışmaların ardından sabah saatlerinde brent petrolün varil fiyatı yüzde 3'lük yükselişle 87 doların üzerine tırmanmıştı.

Artan çatışmanın Suudi-İsrail ilişkilerinde yakın vadede normalleşme olasılığını azalttığını da söyleyen Goldman, Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik ekstra üretim kesintilerini 2025'in ilk çeyreğine kadar kademeli olarak gevşetmesini beklediğini ifade etti.

Banka ayrıca Suudi ham üretiminin 2024'te günlük 9 milyon varil seviyesinde sabit kalacağı daha olası bir senaryonun, Aralık 2024 brent petrol varil fiyatı tahminini 104 dolara çıkaracağını söyledi.

İran'ın üretiminde aşağı yönlü risk
Öte yandan Goldman, çatışma sebebiyle İran'ın üretim tahminlerine yönelik risklerin artık aşağı yönlü olduğunu da vurgulayarak, İran'ın 2024 yılında üretiminde günlük 100.000 varillik bir düşüş gerçekleştirmesinin 2024 sonu itibarıyla brent petrol fiyatında 1 dolarlık artışa neden olabileceğini söyledi.