Sigaraya dev zam geliyor: İşte en ucuz sigara fiyatı

Sigaraya dev zam geliyor: İşte en ucuz sigara fiyatı
Güncelleme:

Yılın ikinci ÖTV düzenlemesi ile sigara içenlere kötü haber geldi. Temmuz ayında sigara fiyatlarına yeni bir zam yapılması bekleniyor. Zam sonrası en ucuz sigara fiyatı ise 70 TL'ye dayanacak...

Geçen sene yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası A'dan Z'ye yağmur gibi yapan zamlardan en çok etkilenen gruplardan biri olan sigara ve tütün ürünlerine yine yeniden zam gözüktü.

Daha geçtiğimiz haftalarda sigara fiyatlarına gelen 3 TL'lik zam birçok sigara markanın fiyatını yükseltmişti.

Ancak sigara ve tütün ürünlerine asıl zam bu ay sonrası geliyor.

Temmuz ayında ÖTV güncellemesi ile birlikte sigara fiyatlarına 10 TL'ye yakın bir zam gelmesi ve en ucuz sigaranın 66 TL'den satılması bekleniyor.

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında güncellenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sigara ve alkollü ürünlerdeki fiyat artışlarını doğrudan etkiliyor.

2023 yılının ilk beş ayında, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 17,87 olarak açıklanmıştı. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında ÜFE artışının yüzde 20'nin üzerinde olmasını ve bu durumun sigara fiyatlarına yansımasını bekliyor.

Mevcut durumda, sigara üzerinden alınan maktu vergi paket başına 1.42 TL seviyesinde. Bu, 20 sigaralık bir pakette toplamda 28,5 TL'ye denk geliyor. Eğer yüzde 20'lik bir vergi artışı yapılırsa, bu rakam 34,2 TL'ye yükselecek. Ek olarak, mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, yüzde 20'lik bir artış sonrasında 5,8 TL'ye ulaşacak.

Bu hesaplamalar ışığında, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında kalmayacağı tahmin ediliyor. Piyasadaki en ucuz sigaranın fiyatı 56 TL olduğu için, 10 TL'lik bir vergi zam sonrasında en ucuz sigaranın fiyatının 66 TL'ye çıkması bekleniyor.