TL erimeye devam ediyor! Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum

TL erimeye devam ediyor! Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum
Güncelleme:

Türk Lirası son dönemde uygulanan para politikası nedeniyle erimeye devam ediyor. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto para piyasalarında son durum...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve BDDK'nın kredileri sıkılaştıran kararına tepki vermeyen dolar kuru 18.60 civarında hareket etmeye devam ediyor. Euro/TL ise yeniden yönünü yukarı çevirdi. Altının gram fiyatı 1.000 TL'yi gördü. 

KÜRESEL PİYASALAR POZİTİF

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ultra şahin para politikalarında sona yaklaşıldığına yönelik güçlenen beklentilerle pozitif bir seyir izleniyor.

ABD ekonomisinde resesyona ilişkin göstergelerin çoğalması, Fed'in faiz artırımı konusunda daha az agresif olabileceği beklentilerini artırırken, varlık fiyatları üzerinde de etkili olmaya devam ediyor.

Dün ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak konut fiyatlarındaki artışın önceki aylara kıyasla yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi.

Ülkenin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de ağustosta aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 1,3 azalarak Mart 2009'dan bu yana en hızlı düşüşü kaydetti.

ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi ise enflasyon endişelerinin etkisiyle ekimde aylık 5,3 puan azalışla 102,5'e gerileyerek 3 ayın en düşüğüne indi.

Ülkede artan resesyon endişesiyle kısa vadeli bonolardan çıkış hızlanırken, uzun vadeli tahvillere talep artmaya devam ediyor.

Gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark, yaklaşık 3 baz puanla son 2 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Hafta başından bu yana yaklaşık 15 baz puan gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,09'da, 3 aylık hazine bonosu getirisi ise yüzde 4,06 seviyesinde bulunuyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek hafta yapılacak toplantıda Fed'in 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yönelik beklentiler yüzde 48 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan, yoğunlaşan bilanço döneminde hisse bazlı hareketlerin artması dikkati çekiyor.

New York borsasının kapanmasının ardından bilançolarını açıklayan Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in ve Microsoft'un karlılıkları beklentilerin altında kaldı. Nasdaq endeksinde ağırlıkları yüksek olan Alphabet ve Microsoft hisselerin vadeli işlem kontratları yüzde 5'ten fazla değer kaybıyla işlem görürken, Nasdaq'ın endeks vadeli kontratında da düşüş yüzde 2'ye yaklaştı.

Bugünün bilanço takviminde ise Meta, Being, Ford Motor ve Kraft Heinz gibi şirketler bulunuyor.

Dün bu gelişmelerle New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 1,63, Nasdaq endeksi yüzde 2,25 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,07 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa'da tarafında, perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı beklenirken, siyasi gelişmelerde gündemin odağındaki yerini koruyor.

İngiltere'de azalan siyasi belirsizlikler dolar karşısında sterlini desteklerken, avro/dolar paritesi Fed'in ultra şahin politikalarında sona yaklaşıldığına yönelik beklentiler sonrası 0,9960'a yükseldi.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,94, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,94 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 1,40 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yatay seyretti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık bir seyirle başladı.

Asya'da borsalar yeni günde alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasaların sağlıklı şekilde gelişmeleri için çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

PBoC öte yandan bugün dolar/yuan paritesini beklenenden daha aşağıda bir noktada belirlerken, dün uluslararası piyasalarda 7,3749'a kadar yükselen parite, yeni günde 7,3125 seviyesinde seyrediyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Japonya'da öncü göstergeler endeksi ağustosta 101,3'e çıkarken, hizmet sektörü Üretici Fiyat Endeksi yüzde 2,1 artarak beklentilere paralel gerçekleşti.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

Yurt içinde, dün BIST 100 endeksi 4 gün aradan sonra değer kaybederek yüzde 0,06 düşüşle 3.975,01 puana gerilese de, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 4.011,08 puana taşıdı.

Analistler, bugün ABD'de toptan eşya stokları, dış ticaret dengesi ve yeni konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.000 ve 4.030 seviyelerinin direnç, 3.900 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.30 ABD, eylül ayı toptan eşya stokları

15.30 ABD, eylül ayı dış ticaret dengesi

17.00 ABD, eylül ayı yeni konut satışları


İŞTE PİYASALARDA SON DURUM:

Dolar, Euro ve Sterlin

Güne 18,60 TL'den başlayan Dolar 18,60 TL'den,
18,54 TL'den başlayan Euro 18,67 TL'den,
21,37 TL'den başlayan Sterlin 21,56 TL'den,
12,57 TL'den başlayan Japon Yeni ise 12,65 TL'den işlem görüyor.

Dün, doların satış fiyatı 18,6035 lira, euronun satış fiyatı ise 18,5284 lira olmuştu.

Altın ve gümüş 

Güne 1.653 Dolar'dan başlayan Ons altın 1.669 Dolar'dan, 
988    TL'den başlayan Gram altın 999 TL'den, 
1.589 TL'den başlayan Çeyrek altın 1.606 TL'den, 
6.537 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 6.608 TL'den,
11,59 TL'den başlayan Gümüş ise 11.73 TL'den fiyatlanıyor.

Altın ve gümüş fiyatları bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 25'i bulan makasla işlem görüyor.

Kripto paralar

Kripto para piyasalarında ise güne 20.195 Dolar'dan başlayan Bitcoin 20.637 Dolar'dan,
1.474 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.530 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 91,16 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 92,24 Dolar'dan işlem görüyor.  

BDDK'DAN KREDİLER İÇİN YENİ KARAR

BDDK’den yapılan açıklamaya göre, alınan kurul kararı ile bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının Türk lirası karşılığının 10 milyon TL’nin üzerinde olması veya yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.

Daha önce yeni nakdi ticari kredi kullandırmama koşulu, 15 milyon TL karşılığı yabancı para nakdi varlığın bulunması veya yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’u aşması durumunda geçerli oluyordu.

Karar doğrultusunda 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak şekilde müşterilerden yeni beyan ve taahhüt alınacak. Söz konusu uygulama, 1-31 Ekim döneminde ise mevcut hali ile devam edecek.