TÜİK Türkiye için kritik öneme sahip verileri yine erteledi

TÜİK Türkiye için kritik öneme sahip verileri yine erteledi
Güncelleme:

TÜİK'in bugün kamuoyuyla paylaşması beklenen "Hayat Tabloları, 2018-2020" istatistiklerini "idari kayıtlarındaki çalışmaların tamamlanamamış olması" gerekçesiyle bir kez daha erteledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün kamuoyuna açıklanması beklenen "Hayat Tabloları, 2018-2020" istatistiklerinin yayımının ertelendiğini açıkladı.

TÜİK tarafından yapılan duyuruda, “Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre 17 Eylül 2021 tarihinde saat 10:00’da yayımlanması planlanan 'Hayat Tabloları, 2018-2020' haber bülteni, istatistiklerin elde edildiği Kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların henüz tamamlanamamış olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.

HAYAT TABLOSU VERİLERİ EN SON 2017-2019 DÖNEMİNDE AÇIKLANMIŞTI

TÜİK tarafından, ‘yaş ve cinsiyete göre ölüm olasılıklarını ve diğer ilişkili istatistikleri (örneğin, doğuşta yaşam beklentisini, her bir yaşta beklenen yaşam süresini, her bir yaştaki hayatta kalanların sayısını vb.) ayrıntılı olarak içeren Hayat tablosu, en son 2017-2019 döneminde açıklanmıştı.

 'SAĞLIK BAKANLIĞI ÖLÜM İSTATİSTİKLERİNİ TÜİK’E VERMİYOR'

TÜİK, daha önce de veri takvimindeki 16 Temmuz günü yayımlanması planlanan ‘2020 Uluslararası Göç İstatistikleri ile 24 Haziran’da yayımlanması gereken ‘2020 Ölüm İstatistiklerini erteledi. Söz konusu istatistiklerin ne zaman açıklanacağı hakkında da bilgi vermeyen TÜİK, istatistiklerin neden açıklanmadığına ilişkin de yeterli bilgi vermedi.

TÜİK tarafından yayımlanması beklenen ancak üç aydır açıklanmayan ‘2020 Ölüm İstatistikleri’nin, Sağlık Bakanlığı’nın verilerin paylaşılmamasından kaynaklı açıklanamadığı iddia edildi.