Ünlü ekonomist Dolar, enflasyon ve TL için uyardı

Ünlü ekonomist Dolar, enflasyon ve TL için uyardı
Güncelleme:

TCMB'nin beklentilerin altında kalan faiz artırımı kararı sonrasında döviz ve değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki zirve seyri sürerken ünlü ekonomist Mustafa Sönmez Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi açıkladı...

Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yükseltme kararı beklentilerin altında kalmasına yönelik memnuniyetsizlik artarken, ekonomi için kritik bir uyarı ünlü ekonomist Mustafa Sönmez'den geldi.

Hatırlanacağı gibi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 18 Mart 2021'den (27 ay) bu yana ilk kez faiz artırmıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi.

Ancak TCMB'nin bu faiz arttırma kararı beklentinin altında kalınca başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem dövizin hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki rallisi hız kazanmıştı.

Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybını işaret eden Mustafa Sönmez, Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi duyurdu.

Dolar kurunun bir ayda geldiği seviyeye dikkat çeken ekonomist Mustafa Sönmez, sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:

Perşembe faizi yüzde 15 ilan edildikten sonra 2 günde dolar 23.5 TL'den 25.5 TL'ye geldi. Yüzde 7 artıştır bu. Seçim öncesini 19,5 TL'ye alsanız bir ayda yüzde 31'e yakın artıştır bu. Başka bir ifadeyle yüzde 23.5 devalüasyon! TL'nin değerinin neredeyse dörtte 1'ini 1 ayda kaybetmesi yani. TÜFE, yüzde 50'ye gider.