İstanbul’da dönüşüm için 12 rezerv alan açıklandı

İstanbul’da dönüşüm için 12 rezerv alan açıklandı
Güncelleme:

İstanbul’daki kentsel dönüşüme ilişkin konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 12 yerde rezerv alanı belirlediklerini söyledi.

Bakan Özhaseki CNN Türk’te katıldığı programda deprem konutları, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm planına ilişkin konuştu.

Özhaseki’nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

(Kahramanmaraş merkezli depremler) Çok büyük afetle karşılaştık. Dokuz saat arayla iki büyük depremle karşılaştık. 680 bin konutun ağır hasarlı, 170 bin işyerinin yıkıldığını gördük. Asıl amacımız depremzedeleri evlerine yerleştirmek. Deprem konutlarını hızla bitireceğiz. Köy evlerinin tamamını çelikten yapıyoruz artık. Firmalar üç aydan sekiz aya kadar teslim ediyorlar.

 Marmara’da deprem bekleniyor. Uzmanlar süre doldu diyor, 7,3 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Aralıklar bu şekilde gidecekse süre dolmuş gözüküyor. İnsanoğlunun yapması gereken olayı görüp tavır alıp konutlarını güçlendirmek. Bundan başka yolumuz yok.

 İstanbul’da 6 milyon civarı konut var. 1.5 milyon civarı işyeri var. 1,5 milyonu riskli. En riskli olan sayısı 600 bin. Bunlar acilen yıkılması gereken denilen yerlerde. Özellikle kentsel dönüşüm yasasında önünü kesen ne kadar madde varsa değiştirdik.

 ‘Yarısı Bizden Kampanyası’nı başlattık. 1.5 milyon destek paketi açıkladık. 750 bin lirasını hibe ettik. 100 bin lira tahliye desteği veriyoruz. 10 sene boyunca 1 sene faizsiz 5 bin 500 lira ile başlayacak. Şu ana kadar bize 1 milyon 230 bin kişi başvurdu. 71 bin kişi binada hepsi anlaşmış, hemen başlayın dönüşüme dedik. Üç yıllık bir kampanya. İstanbul’a özel kentsel dönüşüm birimi kurduk.

Kampanyayla 350 bin 400 konutun dönüşeceğini düşünüyorum. İstanbul’da 12 yerde rezerv alan belirledik. Mera alanları diye geçiyor. Orman vasfını yitirmiş araziler ve kamu arazileri var. Askeriye boşaltmış kullanmıyor. Buralarda yapacağımız hazır 450-500 bin konut olacak. Birisinin çevresinde Esenler, Eyüp var. Birisi Tuzla civarında. İlk etapta en riskli alanları buraya taşıyacağız. 1 milyona yakın konut yapacağız. Birkaç yıla bunları bitiririz biz.

 

Survivor 2026’ya veda eden Meryem Boz’dan Survivor itirafı Survivor 2026’ya veda eden Meryem Boz’dan Survivor itirafı Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak yaraladı, polisten kaçarken canından oldu Boşanma aşamasındaki eşini bıçaklayarak yaraladı, polisten kaçarken canından oldu Sigarada zam fırtınası dinmiyor: Bir za daha geldi! İşte yeni fiyatlar Sigarada zam fırtınası dinmiyor: Bir za daha geldi! İşte yeni fiyatlar Eski eş dehşet saçtı: Biri eşi biri kuzeni 2 kadını katledip intihar etti! Eski eş dehşet saçtı: Biri eşi biri kuzeni 2 kadını katledip intihar etti! Büyük Menderes’te 7 günlük süren yaşam mücadelesi: Helikopterle kurtarılabildi! Büyük Menderes’te 7 günlük süren yaşam mücadelesi: Helikopterle kurtarılabildi! Türkiye'nin turizm başkentindeki dünyaca ünlü eşsiz güzelliklerindeki saç baş yolduran işgale mühür! Türkiye'nin turizm başkentindeki dünyaca ünlü eşsiz güzelliklerindeki saç baş yolduran işgale mühür! Yıllar sonra bir ilk! Spil Dağı’nda o şelale yeniden akmaya başladı Yıllar sonra bir ilk! Spil Dağı’nda o şelale yeniden akmaya başladı Beşiktaş’ta Orkun Kökçü alarmı! 30 milyon Euro teklif ettiler! Beşiktaş’ta Orkun Kökçü alarmı! 30 milyon Euro teklif ettiler! Yasemin Ergene'nin sır gibi sakladığı kızı Emine 14 yaşında ortaya çıktı Yasemin Ergene'nin sır gibi sakladığı kızı Emine 14 yaşında ortaya çıktı Nakit devri kapandı, altın devri başladı: ''50 gram altın getiren anahtarı alır'' Nakit devri kapandı, altın devri başladı: ''50 gram altın getiren anahtarı alır''
Devlete ait 100 milyonluk yarış atları kayıp mı ? Gerçek ortaya çıktı Devlete ait 100 milyonluk yarış atları kayıp mı ? Gerçek ortaya çıktı İsmail Saymaz'dan Hülya Avşar'a sert eleştiri: Helin Avşar'dan cevap gecikmedi İsmail Saymaz'dan Hülya Avşar'a sert eleştiri: Helin Avşar'dan cevap gecikmedi Mert Ramazan Demir ve Miray Daner’li Bize Bi’Şey Olmaz'ın ilk fragmanı olay oldu Mert Ramazan Demir ve Miray Daner’li Bize Bi’Şey Olmaz'ın ilk fragmanı olay oldu Eski fenomen gelin adayı Hanife Gürdal’dan dekolte eleştirilerine sert yanıt Eski fenomen gelin adayı Hanife Gürdal’dan dekolte eleştirilerine sert yanıt İzmir Otoyolu'nda heyelan! Trafik çift yönlü durdu İzmir Otoyolu'nda heyelan! Trafik çift yönlü durdu Hava durumu raporu baş döndürdü: Güneş ve fırtına, yağmur ve kar... 4 mevsim birarada! Hava durumu raporu baş döndürdü: Güneş ve fırtına, yağmur ve kar... 4 mevsim birarada! Milli Parklar için 99 yıllık dönem başlıyor! Yapılaşma tartışması alevlendi Milli Parklar için 99 yıllık dönem başlıyor! Yapılaşma tartışması alevlendi Bakan Şimşek’ten milyonlarca memur ve işçinin maaşları için düzenleme sinyali Bakan Şimşek’ten milyonlarca memur ve işçinin maaşları için düzenleme sinyali Uzman isim emekli maaşları için intibak ve bayram ikramiyesi için kötü haberi verdi! Uzman isim emekli maaşları için intibak ve bayram ikramiyesi için kötü haberi verdi! Çifte asgari ücret, ÖTV istisnası ve iş garantisi teklifi TBMM'de! Çifte asgari ücret, ÖTV istisnası ve iş garantisi teklifi TBMM'de!