Bir ''tık''la silahınız kapınızda... İnternette endişe veren ticaret

Bir ''tık''la silahınız kapınızda... İnternette endişe veren ticaret
Güncelleme:

Türkiye'de her gün yeni bir silahlı saldırı yeni bir cinayet yaşanırken özellikle Telegram üzerinden açılan satış kanallarında sadece birkaç dakikada isteyen herkesin silah sahibi olabildiği ortaya çıktı. Üstelik silahlar satıcıları tarafından 24 saat içerisinde alıcının kapısına kadar teslim bile ediliyor.

İnternet, yasa dışı silah ticaretinin yeni pazarı haline geldi. Uygulamalar ve sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda, hiçbir belgeye gerek kalmadan istenilen silaha, 24 saat içinde ulaşılıyor.

Telegram gibi platformlarda "silah satışı" aramasıyla kolayca silah satan gruplara erişilebiliyor. Sabah gazetesinden Muhammed Uzun'un haberine göre, satıcılar orijinalinden çok daha ucuz "özel üretim" silahları kargo ile göndermeyi taahhüt ediyor. Herhangi bir evrak kontrolü yapılmadan, silahlar e-ticaret ürünü gibi alıcılara ulaştırılıyor.

Telegram'da "Silah Satış", "Silah Satış Yeri", "Sohbet ve Soru", "Azad Silah" gibi isimlerle onlarca grup bulunuyor. Yaklaşık 50 bin üyenin bulunduğu bu gruplarda, satıcılar sık sık "Herkesi silah sahibi yapacağız" mesajlarını paylaşıyor. Bu gruplarda özellikle tabancalar piyasa fiyatının çok altında satılıyor. Silah ücretleri 7 bin-50 bin lira gibi fiyatlar arasında satılıyor.

İnternetteki kolay silah erişimi, bireysel silahlanmayı ve silahlı şiddet olaylarını tetikliyor. Umut Vakfı'nın raporuna göre, Son 9 yılda silahlı şiddet olayları neredeyse iki katına çıktı. Geçen yıl silahlı şiddet olaylarında Kocaeli ön sıralarda yer aldı. Kocaeli en fazla silahlı şiddet olayın yaşandığı beşinci il oldu. Kocaeli’de 2023 yılı içinde 164 silahlı olay yaşandı. Bu olaylarda 80 kişi hayatını kaybederken 144 kişi de yaralandı. Kocaeli, Marmara bölgesinde İstanbul’dan sonra en fazla olayın yaşandığı ikinci il oldu. Bireysel silahlı şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 9 artması ise yaşanan tehlikeyi gözler önüne serdi.

Sabah Gazetesi