Cezaevinden 8 ayda tam 4 kez firar etti!

Cezaevinden 8 ayda tam 4 kez firar etti!
Güncelleme:

Samsun’da, ‘kasten yaralama’ suçlamasıyla 300 gün hapis ve 6 bin 500 lira para cezasına çarptırılan bir suçlu konulduğu açık cezaevinden 8 ayda tam 4 kez firar etti ve her yakalandığında tekrar açık cezaevine konuldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Atakum sahilinde uygulama yapan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalanan suçlu polise verdiği ifadesinde, “Eğer ben açık cezaevindeyken, diğer dosyalar onanırsa uzun yıllar kapalı cezaevinde yatmam gerekecek. Bu yüzden kaçıyordum” dediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkartılan Karakavuk, tekrar açık cezaevine gönderildi.

Açık cezaevlerinde yaşanan firar olaylarından sonra çoğu suçlunun kadına şiddet olaylarına karıştığına dikkati çeken avukat Serpil Dönmez, Samsun’da Ceren Özdemir’in de yine açık cezaevinden firar eden suçlu tarafından öldürüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Yasa gereği açık cezaevinden firar eden hükümlü, yakalandıktan sonra disiplin cezası verilerek tekrar açık cezaevine konuluyor. Ancak, yeni yıl itibariyle İçişleri Bakanlığı, ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ genelgesi yayımladı. Bu genelgeye göre açık ceza infaz kurumlarında bulunan kişilerin, firar durumunda takibi daha kapsamlı yapılacak.”

‘Açık ceza infaz kurumlarından kaçmak kolay’

Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı avukat Serpil Dönmez, açık ceza infaz kurumlarından firarların kolay olduğunu, yakalanan sanıkların disiplin cezası karşılığında tekrar aynı cezaevine konulduğuna bildirdi.

Dönmez, hükümlünün açık cezaevinden firar ettikten sonra yakalandığında tekrar açık cezaevine konulduğunu ve sadece disiplin cezası verildiğini kaydetti.

Ceza İnfaz Kurumlarında yatan bir hükümlünün, belirli periyotlarla kurum dışarı çıkabildiğini anlatan avukat Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümlüler, izin ve imza denetimine tabi olarak kontrol ediliyor. Açık cezaevinde cezasını çekmekte olan hükümlü, imza atarak dışarı çıkıyor ve bir daha açık ceza infaz kurumlarına geri dönmeyerek firar etmiş oluyor. Dolayısıyla açık ceza infaz kurumlarından kaçmak bu kadar kolay. Ne yazık ki bunun kötü bir örneğini geçtiğimiz ay Ordu’da yaşadık. Ceren Özdemir, açık ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunan ve firar eden bir şahıs tarafından öldürüldü. İzne çıkan bir mahkûmun, kadınları öldürdüğünü sık sık görüyoruz.”

‘Firari yakalandığında aynı cezaevine konuluyor’

Yeni düzenlemeyle bu tür firarların önüne geçilmesini temenni eden Avukat Dönmez şu ifadeleri kullandı: “Mahkum, kapalı ceza infaz kurumundan iyi hal nedeniyle açık ceza infaz kurumuna geçmişse ve sonrasında firar etmişse yakalandığı zaman şahıs, kapalı ceza infaz kurumuna gönderiliyor. Ancak firar eden şahıs, cezasını açık ceza infaz kurumunda çekiyorsa yakalandığı zaman yine açık ceza infaz kurumuna gönderiliyor. Disiplin suçu veriliyor. Aslında çok caydırıcı olarak tedbirler alınmıyor diyebiliriz.”

‘Firar takibi kapsamlı yapılacak’

Yeni yıl itibariyle İçişleri Bakanlığı’nca ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ genelgesi yayımlandığına dikkati çeken avukat Dönmez, “Bu genelgeye göre açık ceza infaz kurumlarında bulunan kişilerin, firar durumunda takibi daha kapsamlı yapılacak. Bu genelge tüm kolluk kuvvetlerine gönderildi. Umarız bu düzenleme sayesinde etkin önlemler alınır ve bir daha kadın cinayetleri haberleri duymayız” dedi.