CHP'den başkomiser hakkında suç duyurusu

Güncelleme:

CHP, özel okul öğretmenlerine karşı, eylem sırasında gaz sıkma ve zor kullanma talimatı veren başkomiser Mukadder Kardiyen hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyelerinin Ankara’da, taban maaş hakkı ve temel talepleriyle ilgili açıklama yapmasına polis izin vermedi. Polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. Polis ekipleri, müdahale sırasında dokuz kişiyi de gözaltına aldı. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, başkomiser Mukadder Kardiyen’in polis memurlarına verdiği emirlerin sınırları aştığını bildirerek suç duyurusunda bulundu.

Kardiyen’in "bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan davranışlar gerçekleştirme" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarını işlediğini bildiren Erkek, suç duyurusunda, “Şüpheli Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde kolluk görevlisidir. Rütbesi başkomiser olduğu bilinen şüpheli, toplumsal olaylarda görevli kolluğun amiri olarak görev yapmaktadır. Şüpheli bu görevi sırasında defaten görevi kötüye kullanma ve işkence suçlarını işlemiştir. Anayasal bir hak çerçevesinde barışçıl olarak yürütülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde provokatif tavırlarıyla ve görev sınırlarını aşan müdahaleleriyle defalarca demokratik bir hakkın kullanımını bilinçli olarak engellemiştir” ifadelerini kullandı.

SABIKALI BAŞKOMİSER

Başkomiser Kardiyen’ın daha önce de bu tür emirler verdiğini bildiren Erkek, suç duyurusunda ayrıca şunları vurguladı:

"Şüpheli daha önce de hiçbir taşkınlığın bulunmadığı, barışçıl birçok gösteriyi engellemiş, hukuki olmayan gözaltı emirleri vermiştir. Bu emirleri verirken de yurttaşlar üzerinde orantısız güç uygulamaktan çekinmemiştir. Ankara ilinde yapılan demokratik protestolarda, Anayasal hakkını kullanan eylemcilere ya aşağılayıcı ifadelerde bulunmuş ya hakaret etmiş ya da gerekmediği halde fiziken zor kullanmıştır. Çok zor şartlarda görev yapan polisimiz içerisinde maalesef her meslek grubunda olduğu gibi görevini kötüye kullanan kişiler bulunmaktadır ve bundan en çok emniyet teşkilatımız zarar görmektedir. Şüphelinin işlediği suçun bir mağduru da görevini hukuk içerisinde hakkıyla yapan kolluk görevlileridir."