Diyarbakır'da kanlı saldırılar: 4 ölü

Diyarbakır'da kanlı saldırılar: 4 ölü

İhya-Der Başkanı Aytaç Baran Diyarbakır’daki silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırı sonrası çıkan olaylarda 4 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen HÜDA-PAR ile bağlantılı İHYA-DER'in Başkanı Aytaç Baran, Diyarbakır'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybederken, ardından çıkan olaylarda da dört kişi yaşamını yitirdi.

Güvenlik kaynakları, Baran'ın uğradığı saldırını ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini söylediler.

Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tabanı bulunan ve 2013 yılında partileşen İslami çizgideki HÜDA-PAR, 7 Haziran genel seçimine dokuz bağımsız adayla girdi ancak hiç milletvekili çıkartamadı.

6-8 Ekim 2014'te Kobani'deki gelişmelerin protestoları sırasında da PKK ile yaşanan çatışmalar sonucu dokuz HÜDA-PAR'lı hayatını kaybetmişti. HDP'nin geçen Cuma günü Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen ve faili henüz bulunamayan bombalı saldırıda da üç kişi yaşamını yitirmişti.

4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Baran'ın öldürülmesinin ardından aynı derneğe mensup bazı kişiler ellerinde silahlar ile tehditler savurarak, etrafa rastgele ateş açtılar. Olay yerine giden gazetecilere de saldıran dernek üyeleri, DHA ve İHA'dan üç gazeteciyi yaraladı. Güvenlik kaynaklarına göre bu olaylarda 3 kişi yaşamını yitirdi.

PKK'DAN AÇIKLAMA: BİZ YAPMADIK

PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ise olayın ardından Twitter'dan bir açıklama yaptı. Açıklamada, saldırıyla ilgilerinin olmadığını belirten örgüt, provokasyon uyarısında bulundu ve olayın arkasında istihbaratın olduğunu savundu.

HDPDEN SALDIRI AÇIKLAMASI
HDP de yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı "kınadığını ve lanetlediğini" belirterek, başsağlığı diledi. Açıklamada, "Saldırının sorumlularının hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz" denildi.

GAZETECİLERE SALDIRI: 3 YARALI
İhya- Der'in önüne giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı. Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı.
 

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki -Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı. İhya- Der önündeki olay sırasında bir polis de hafif yaralandı.

HDP'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI

HDP Genel Merkezi tarafından, YENİ İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da öldürülmesiyle ilgili, Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzalı bildiri yayınladı. HDP, saldırıyı kınadı ve sağduyu çağrısı yaptı.

HÜDA-PAR'DAN AÇIKLAMA: KAOSA HİZMET EDEN SALDIRI
 
BBC Türkçe'ye konuşan HÜDA-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır" dedi. Daha önce defalarca İHYA-Der ve üyelerinin PKK yanlısı YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından tehdit edildiğini kaydeden Yılmaz, "YDGH'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım" dedi.
 
Bugüne kadar uğradıkları saldırılarla ilgili hiçbir failin bulunmadığını belirten HÜDA-Par Genel Başkanı, şunları söyledi:
"HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyiniyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum."
 
"YDGH'liler tetiği çekmiş olabilir. Failleri yakalamayan devlet sorumludur. Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur."
 
PKK'nın kendi tabanlarını HÜDA-Parlılara karşı kışkırttığını ifade eden Mehmet Hüseyin Yılmaz, "Gidişat iyi değil. Bize karşı kendi tabanlarını kin ve nefret ile doldurmuşlar. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar" şeklinde konuştu.
 
Şehitlik'teki çatışmaları sorduğumuz Yılmaz, o konuda bilgisi olmadığını ancak Aytaç Baran'ın vurulmasının ardından polisin mahalleye gittiğini söyledi.
 
HÜDA-Par Başkanı öldürülen Yasin Börü'nün dernekteki Kuran kurslarına katıldığını ve öldürülen Aytaç Baran'ın Börü'ye ders verenlerden biri olduğunu kaydetti.

İHYA-DER NEDİR?

 

2005 yılında Diyarbakır'da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen dernek, yurt içi ve yurt dışında STK'lar ile ortak yürüttüğü projelerle gündeme gelmişti.