İSTİKLAL CADDESİ'NDE CANLI BOMBA SALDIRISI: 5 ÖLÜ, 46 YARALI VAR

İSTİKLAL CADDESİ'NDE CANLI BOMBA SALDIRISI: 5 ÖLÜ, 46 YARALI VAR

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi'nde canlı bombalı bir saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 kişi öldü, 46 kişi de yaralandı.

İstanbul'un en işlek noktalarından İstiklal Caddesi'nde bulunan bir alışveriş merkezinin önünde patlama meydana geldi. Saldırıda canlı bombayla birlikte 5 kişi öldü, 46 kişi de yaralandı. İstiklal Caddesi saat 18.30 itibarıyla yaya trafiğine açıldı. Öte yandan saldırıyla ilgili yayın yasağı başsavcılık tarafından kaldırıldı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde canlı bomba saldırısı meydana geldiğini belirterek, olayda canlı bombayla birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı ise 46 kişinin yaralandığını, yaralılardan 12'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Patlamanın gerçekleştiği saatte ölü sayısı önce 2 olarak açıklandı ancak, hastanelerdeki yaralıların vefatıyla birlikte ölü sayısı 5'e yükseldi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Taksim İstiklal Caddesi'nde medyana gelen canlı bomba saldırısında 3'ü İsrailli 1'i İranlı 4 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıda hayatını kaybeden 4 kişinin isimleri belli oldu. Saldırıda İsrail vatandaşları, Simha Simon Demri, Yonathan Suher, Avraham Godman; İran vatandaşı Ali Rıza Khalman hayatını kaybetti.

YARALANANLARIN UYRUKLARI AÇIKLANDI

56ed4b35c03c0e21dc0f0f1c.jpg

İstiklal Caddesi'nde 5 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısında 12'si yabancı uyruklu 46 kişi yaralandı.

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde meydana gelen canlı bomba saldırısına ilişkin yayın yasağını kaldırdı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun resmi sitesinde yapılan duyuruda, “19.03.2016 günü İstanbul’da meydana gelen patlama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından konan yayın yasağı kararı; 19.03.2016 tarih ve 2016/36159 sayılı kararı ile kaldırılmıştır” denildi

2255296.jpg

İŞTE İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ PATLAMA ANI

İstiklal Caddesi'ni kana bulayan canlı bombalı saldırı anı güvenlik kameralarına da yansıdı. İşte o anlar:

cd5lxejvaaajjdj.jpgÖLENLERDEN BİRİ CANLI BOMBA

Olay yerinden bağlanan CNN Türk muhabiri Hakan Tunç, ölen kişilerden birinin canlı bomba olduğunu söyledi.

CNN Türk muhabirinin verdiği ilk bilgilere göre, canlı bombanın asıl hedefine ulaşamadan bir yere giderken, yolda bombanın patladığı belirtiliyor.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildi.

GÖRDÜ TANIKLARI SALDIRIYI BÖYLE ANLATTI

SORUŞTURMAYI 5 SAVCI YÜRÜTECEK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılığın, terör saldırısı üzerine başlattığı soruşturmayı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli 5 savcı yürütecek. 

Başsavcı Hadi Salihoğlu da saldırının meydana geldiği Beyoğlu Kaymakamlığı önüne gelerek, bilgi aldı.

2254998.jpg

İSTİKLAL CADDESİ NEDEN HEDEFTEYDİ?

Vatandaşların ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği İstiklal Caddesi, kentin kalbi konumunda bulunuyor.  Caddede bulunan çok sayıda işyeri, kafe, restoran ve kültür merkezi haftanın her günü ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle hafta sonunda onbinlerce kişinin ziyaret ettiği caddede, patlamanın daha geç saatlerde meydana gelmesi durumunda ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceği ifade edildi.

GÖRGÜ TANIKLARI: TURİST GRUBU YANINDA PATLATTI

Bir görgü tanığı canlı bombanın turist grubunun yanından geçerken bombayı patlattığını söyledi. 

İstiklal Caddesi'nin yaşanan patlama anını iki görgü tanığı anlattı. Bir görgü tanığı istiklal Caddesi'nde yürüdüğü sırada arkasında patlama sesi duyduğunu ve yaralılar gördüğü belirtti. Görgü tanığının diğeri ise ölü ve yararlılar olduğunu ve çığlık sesi olduğunu belirterek gözyaşlarına boğuldu.   

BAKAN DOĞRULADI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon da İstiklal Caddesi'nde düzenlenen canlı bomba saldırısında yaralananlar arasında İsrail vatandaşları olduğunu doğruladı. Ancak Nahshon, yaralanan İsraillilerin sayısı ya da durumları konusunda net bir bilgisi olmadığını ifade etti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, "İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen patlama olayı sonrasında 112 Komuta Kontrol Merkezimize ilk çağrı saat 10.58 itibariyle gelmiş olup, saat 11.04'de ambulanslarımız olay yerine ulaşmıştır. 28 adet 112 ambulansı ile olay yerindeki yaralılara müdahale edilmiş ve hastanelere nakiller gerçekleştirilmektedir" açıklamasında bulundu.

2254938.jpg

fft107_mf7383018.jpegALMANYA UYARMIŞTI, VALİLİK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İstanbul Valiliği, Alman Lisesi ve Almanya elçiliklerinin güvenlik gerekçesiyle bugün tatil edilmesi üzerine bir açıklama yayınlamıştı. Güvenlik birimleriyle irtibata geçilmeden yapılan açıklamaları sert ifadelerle eleştiren Valilik, "Ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin 'teyide muhtaç duyumlarına' dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir. Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamalarını kamuoyuna saygı ile duyururuz" açıklamasını yapmıştı.

_default-001.jpg

NİŞANTAŞI'NDA 2. PATLAMA KORKUSU

İstanbul İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve 5 kişinin öldüğü patlamadan kısa bir süre sonra ardından Nişantaşı'nda bir patlama sesi daha duyulduğu iddia edildi. ATV - A Haber muhabiri Göktuğhan Argın da canlı yayında Nişantaşı'nda bir patlama olduğunu duyurdu. A Haber muhabirinin emniyet mensuplarının konuşmalarına dayandırdığı bilgiye göre Taksim'deki ekiplerin bir kısmı Nişantaşı'na sevk edildi.

Ancak İstanbul Valisi Vasip Şahin de vatandaşlardan bu iddialara rağbet etmemelerini istedi.

PATLAMA SONRASI YARALILAR HASTANELERE GÖTÜRÜLDÜ

DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU

Uluslararası haber ajansları, İstanbul'un en kalabalık yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki patlamayı 'son dakika' gelişmesi olarak duyurdu.

Patlamayı ilk geçen ajans Reuters oldu. İngiliz haber ajansı, "İstanbul'un turistik merkezinde yaşanan patlamada iki kişinin öldüğünü, yedi kişinin de yaralandığını" yazdı. 

Amerikan Associated Press haber ajansı ise İstanbul'un kabalık caddesinde patlama yaşandığını ve bölgeye ambulansların sevk edildiğini duyurdu. 

^7390343299619e8e2938900e0866fb4d13f9035692ab548c9b^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Fransız haber ajansı AFP ilk haberinde, "İstanbul'un kalbindeki kalabalık alışveriş caddesinde patlama yaşandı. Patlamanın nedeni bilinmiyor. Ambulanslar olay yerine sevk edildi" ifadelerini kullandı.

AFP son gelişmeleri aktardığı ikinci haberinde ise "patlamanın canlı bomba saldırısı sonucu yaşandığını ve canlı bomba dahil iki kişinin hayatını kaybettiğini, altı kişinin yaralandığını"  yazdı.

PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

İngiliz yayın kuruluşu BBC patlamanın İstanbul'un önemli turistik bölgelerinden birinde yaşandığını duyurdu. BBC haberinde, geçen pazar günü Başkent Ankara'da gerçekleştirilen ve 37 kişinin öldüğü canlı bomba saldırısını TAK'ın üstlendiğini vurguladı. 

2254919.jpg