Sahtecilik yapan polislere dava yok !

Sahtecilik yapan polislere dava yok !

Van Emniyeti'nde öldürülen 17 yaşındaki çocuk hakkında gerçek dışı rapor hazırlayan polislere dava açılmadı.

Afganistanlı 17 yaşındaki Lütfullah Tacik'in, Van Emniyeti Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde dövülerek öldürülmesine ilişkin soruşturmada, müfettişlerin raporuyla, görüntü kayıtlarını gerçek dışı bir biçimde tutanağa aktardıkları açığa çıkan üç polis hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Afganistanlı Lütfullah Tacik’in 30 Mayıs 2014’teki ölümünden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş olarak atanan 3. Sınıf Emniyet Müdürü Kenan Han, hazırladığı raporda, Tacik’in öldüğü gün getirildiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ait kamera görüntüleri ile bu görüntülere ilişkin üç polis tarafından hazırlanan ‘Görgü Tespit Tutanağı’nın örtüşmediğini tespit etmişti. 

Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görevli S.D., E.A. ve M.B.’nin imzası bulunan 27 Mayıs tarihli tutanakta, “Saat 11.27’de üzerinde kırmızı kazak, kot pantolon bulunan Lütfullah Tacik ile altı arkadaşı ve görevli polis memurlarının acil kapısından normal şekilde çıktıkları, saat 11.30’da üzerinde yeşil renkli elbise bulunan birinin çevreden sedye alarak Tacik’i kendisinden geçmiş şekilde hızla acil servis ünitesine götürdüğü ve mağdurun tam olarak düştüğü nokta kamera açısı dışında kaldığı için görülemediği” yazılmıştı. Han, görüntülerle tutanağın çeliştiğini belirlemiş, üç polisin görevini kötüye kullandığını kaydetmişti. Han, raporunda, “Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ait acil servis giriş kamera tutanağını düzenleyen polis S.D., E.A. ve M.B.’nin görgü tespit tutanaklarında belirttikleri kamera görüntüsü izlenimleri ve tespitlerinin ekte sunulan DVD ve çözüm tutanakları ile uyuşmadıkları anlaşılmıştır” demişti.

Üç polisin ayrıca, Tacik’in öldüğü gün gözaltındaki arkadaşlarının ifadelerini aldığı anlaşılmıştı. Çocuklardan H.A., koruma altında oldukları Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde (ÇOGEM) el yazısıyla alınan ifadesinde, “ÇOGEM’de kaldığım süre içerisinde şiddet ve baskı görmedik. Lütfullah polis nezaretinde çıkış kapısında fenalaştı” diye ifade vermişti. A.R. de kötü muamele görmediklerini, Tacik’in hastane çıkışında birden bire fenalaştığını ileri sürmüştü.

DAVA AÇILMADI

Üç polis hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla soruşturmada geçen 28 Mayıs’ta kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararında, disiplin soruşturması sonunda hazırlanan raporda, kamera kayıtları ile tutanağın uyuşmadığının saptandığı bilgisine yer verildi. Ancak kararda, “iki tutanağın incelenmesinde soruşturmanın esasa ilişkin seyrini etkileyecek ihmal bulunmadığından” dosya kapatıldı. 

AVUKAT KAÇAN: SKANDAL KARAR

Kararı ‘ hukuk skandalı’ olarak niteleyen Tacik Ailesi’nin avukatı Mahmut Kaçan, “İşkence ve kötü muameleyle öldürülen sığınmacı bir çocukla alakalı bu suça karışmış polisleri korumak adına böyle bir  karar verildi. Biz bunun suçu gizlemek için yapıldığını düşünüyoruz. Bu kadar pervasız olmalarının bir nedeni de kurbanın kimsesiz olması, en azından Türkiye ’de hakkı ve hukukunu hiç kimsenin aramayacağını düşündükleri bir kişi olmasından kaynaklanıyor” dedi. Kaçan, karara itiraz edeceklerini de söyledi.