Altında bayram rekoru... Altının fiyatını gören gözlerine inanamadı

Altında bayram rekoru... Altının fiyatını gören gözlerine inanamadı
Güncelleme:

Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Türkiye'de piyasalar kapalı da olsa, uluslararası piyasalarda işlemler sürerken altın fiyatları yeni bir rekora imzasını attı.

Türkiye'de 9 güne çıkartılan Ramazan Bayramı tatili devam ederken piyasalar kapalıyken uluslararası piyasalarda altın fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.

Son olarak Türkiye2de 9 Nisan Salı günü yarım gün açık olan piyasalarda Ons altın 2 bin 356 Dolar'dan, Gram altın 2 bin 443 TL'den, Çeyrek altın 4 bin 192 TL'den, Cumhuriyet altını 17 bin 246 TL'den, Gümüş ise 29,23 TL'den fiyatlanmıştı.

Altın fiyatları bu bayram haftasında da rekor kırmaya devam ediyor.

ONS altın bu hafta yüzde 2,47 yükselerek tarihin en yüksek seviyelerine çıktı. Altın fiyatlarının yükselmesinde ABD beklentilerin altında gelen üretici fiyatları etkili oldu.

Öte yandan ECB'nin faiz indirimine hazırlanması da altın fiyatlarının tarihi zirvesini görmesini sağladı.

Gram altın yüzde 0,78 yükselişle 2,481 TL'ye çıktı.

Çeyrek altın 4,226 TL, yarım altın 8,401 TL, Cumhuriyet altını 16,989 TL, ONS altın yüzde 1,40 yükseliş 2.405 dolardan işlem görüyor.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 380 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 330 ve 2 bin 300 doların destek konumunda olduğunu belirtiyor. 

Altın fiyatları neden yükseliyor ?

Reuters'ta bugün "güvenli liman altın rekor yüksek seviyelere ulaştı, dördüncü haftalık kazancına yöneldi" başlığıyla yayımlanan haberde, altın fiyatlarındaki yükselişin nedeni olarak jeopolitik gerilimlere ve merkez bankalarının alımlarına dikkat çekildi. 

Haberde, ABD'den gelen güçlü ekonomik verilerin, değerli metalin cazibesini azaltmadığına dikkat çekildi. 

ABD'de son gelen veriler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlayacağı tarihle ilgili piyasa beklentilerinin ötelenmesine neden olmuştu. Buna rağmen altın fiyatları rekor kırmaya devam etti.

Avustralya merkezli ACY Securities analisti Luca Santos, dünya genelinde devam eden savaşların ve artan gerilimlerin, merkez bankalarını güvenli liman olarka görülen altın alımına yönlendirdiğini, tarihte de hep böyle olduğunu dile getirdi. 

Altın fiyatları için dikkat çeken tahmin

Singapur merkezli Silver Bullion satış yöneticisi Vincent Tie, "Altın fiyatlarının önümüzdeki iki ayda artmasını bekliyoruz. Teknik açıdan bakıldığında bu yükseliş, altın fiyatlarının 42 aylık rekor konsolidasyon döneminden çıkmasının bir sonucu. Bu, gerilen bir yayın artık gevşemesine benziyor" dedi. 

Tie, gümüş fiyatlarına dikkat çekerek "Geçmişteki altın fiyatı artışlarında olduğu gibi, bir kez yükselişe geçtiğinde gümüş altından daha iyi performans gösterecektir" dedi. 

Platin fiyatları bugün yüzde 0,7 artışla 986,65 doları, paladyum ise yüzde 0,1 artışla 1049,83 doları gördü. 

Öte yandan, dün beklendiği gibi faizleri sabit tutan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağının sinyalini vermesi de altın fiyatları için destekleyici oldu. 

Öte yandan, spot gümüşün ons fiyatı bugün yüzde 1'lik artışla 28,75 dolara yükseldi ve Şubat 2021 sonrasındaki üç yılı aşan dönemin zirvesini gördü.