Berberoğlu'nun 18 yıla kadar hapsi istendi

Berberoğlu'nun 18 yıla kadar hapsi istendi

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a verdiği" gerekçesiyle iddianame hazırlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “MİT TIR’ları görüntülerini gazeteci Can Dündar’a verdiği” gerekçesiyle iddianame hazırlandı.  Savcı Selamettin Celep imzasıyla hazırlanan iddianame İddianamede Berberoğlu, “FETÖ’ye bilerek isteyerek yardım etmek” ve “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmekle” suçlanarak, hakkında  8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre iddianame, Gazeteci Can Dündar’ın “tutuklandık” kitabındaki bir iddiası ile, Berberoğlu’nun telefonunun verdiği sinyale dayandırıldı.  MİT tırlarına ilişkin görüntüleri Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlaması gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül daha önce tutuklanmış, ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest kalmışlardı.  Can Dündar, tahliye sonrasında yayınladığı “tutuklandık” adlı kitapta, kendisine MİT tırlarına ilişkin görüntülerin kendisine ” 27 Mayıs Çarşamba günü öğleden dostu olan bir solcu vekil tarafından  verildiğini” yazmıştı.

İddianamede, sözkonusu tarihte CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun telefonundan Cumhuriyet Gazetesi’ne yakın bir noktadan sinyal alındığı ifade edildi.

İddianamede şöyle denildi;

“Kadri Enis Berberoğlu’nun kullandığı telefonun şişli ilçesi Büyükdere Cad No 22 sayılı yerin civarnıda baz sinyali verdiği; bu adresin Cumhuriyet Gazetesinin Şişli ilçesindeki merkez binasına bir kaç yüz metre mesafedeki Cevahir Alışveriş merkezi civarında olduğu, bütün bu tespitler birlikte değerlendirildiğinde, daha önceden kararlaştırdıkları gibi, yüzyüze görüşmek için bulunduğu yeri haber verdiği, diğer yan delillerle birlikte olaylar zinciri içinde Can Dündar ile Kadri Enis Berberoğlu’nun görüşmeden kısa bir süre sonra bir araya geldikleri ve Can Dündar tarafından açıklanan ve kamuoyu tarafından da basın organlarında yayınlandıktan sonra yalanlanmayan flash disk içindeki suç teşkil eden görüntülerin Kadri Enis Berberoğlu tarafından Can Dündar’a verildiği; kamuoyuna yazılı ve görsel medya kuruluşları tarafından haber konusu yapılması sebebiyle, kısmen bilindiği gibi Suriye Türkmenlerine yardım götüren tır araçlarının durdurularak arama yapılması ve bunalrın görüntülerinin çekilerek ifşa edilmesi olayının MİT’in devlet sırrı niteliğindeki hadisesin, 27-05-2015 günü Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu’nun henüz nereden ve kimden temin ettiği bilinmemekle birlikte, flash disk halinde yargılanan Can Dündar’a teslim edildiği; 29-05-2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde de yayınlandığı anlaşılmaktadır”.

İddianamede, Berberoğlu’nun “yasadışı silahlı örgüte üye olup olmadığının bilinmemekte” olduğu da ifade edildi. Ancak CHP’li vekilin FETÖ’ye “yardım ettiği için yargılanması gerektiğini” bildirildi. İddianamede ayrıca Berberoğlu’nun “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme ve FETÖ-PYD Silahlı örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla, CMK’nın 175. maddesi uyarınca yargılanması da talep edildi.

Sözcü