Camiden tarihi halıları çaldılar !

Camiden tarihi halıları çaldılar !

Camiden 300 yıllık paha biçilmez halılar çalındı. Olaya karışan imamlar zaman aşımından yırttı.

Bilecik’in Vezirhan ilçesi inanılmaz bir camiden halı hırsızlığına sahne oldu. Tarihi Köprülü Mehmet Paşa Cami’nden üç yüz yıllık paha biçilmez halılar çalındı. Olaya ilişkin aralarında caminin imamı ve ezan okuma şampiyonu olan şüpheliler hakkındaki dava zaman aşımına uğradı.

İHBARCI CAMİMİN ESKİ İMAMI

Taraf'tan Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre inanılmaz olay bundan on bir yıl önce gerçekleşti. Olayı yargıya taşıyan ise daha önce Köprülü Mehmet Paşa Cami’nde görev yapan imam Yaşar Erim. 2001 yılında yurt dışına göreve gönderilen Erim, gitmeden önce tarihi eser halıları ve diğer demirbaşların fotoğraflarını çekerek kayıt altına alıp görevini kendisinden sonra camiye gelen imam Dursun Şahin’e devrediyor. 2005 yılında yurtdışındaki görevinden dönen Erim, halıların depoda bulunmadığını fark etmesi üzerine Bilecik Müftülüğüne dilekçe ile durumu bildiriyor. Bilecik İl Müftülüğü tarafından soruşturmanın başlaması üzerine Erim, adli makamlara durumu bildirmiyor.

MÜFTÜLÜKTEN “TİTİZ OLUN” CEZASI

Bilecik İl Müftülüğünün yaptığı araştırma doğrultusunda, Köprülü Mehmet Paşa Camii’nde İmamı ezan okuma şampiyonu Dursun Şahin, Bilecik Merkez Şerif Paşa Camisi İmamı Rıdvan Kurtulmuş ve Bilecik İl Müftülüğünde görevli İbrahim Sevdim’ in de bulunduğu ortamda tarihi eserlerin şüpheli Dursun Şahin tarafından kimliği belirsiz bir kişiye verildiği tespit ediliyor. Bunun üzerine İl müftülüğü konuyu yargıya taşımadan üç imama “titiz olunması yönünde dikkat çekildi” denilerek disiplin cezası veriyor.

Bunun üzerine Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin eski imamı Yaşar Erim, şüpheli üç imam hakkında 2013 yılında zimmete mal geçirme suçlamasıyla Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunuyor. Cumhuriyet savcılığı konuya ilişkin yapılan inceleme sonucunda verdiği kararda üç şüpheli imamın zimmet konusunda kuvvetli şüphe bulunmasına rağmen suçun işleniş tarihi 2004 olduğu gerekçesi ile zaman aşımı kararı veriyor. Ayrıca zimmet haricinde Emniyeti Suiistimal suçunu oluşturabileceği değerlendirilse de, Bilecik İl müftülüğü tarafından yürütülen ilk idari soruşturma neticesinde verilen “dikkat çekilmesine ilişkin” disiplin kararından sonra adli makamlara her hangi bir bildirimde bulunmadığından zaman aşımı söz konusu olduğundan kovuşturmaya yer olmadığı kararı alındı.

ÖRNEK ALACAĞIZ DEDİLER

Halıların nasıl çalındığına ilişkin hikaye ise oldukça çarpıcı. Şüpheli imamlardan İbrahim Sevdim ve Rıdvan Kurtulmuş verdikleri ifadede halıları çalan iki şahsın Bursa’da Merinos fabrikasında çalıştıklarını ve örnek motif aradıklarını söylediklerini bildiriyor. Ardından şahısları Köprülü Mehmet Paşa Camii’ne götürdüklerini ve caminin İmamı Dursun Şahin ile görüştürdüklerini burada da Şahin’in halıları örnek almaları için gelen şahıslara ödünç verdiğini söylüyor. İmam Şahin, o sırada sanık imam Rıdvan Kurtulmuş ve il müftülüğünde görevli İbrahim Sevdim’in de yanlarında bulunduğunu, şahsın tarihi halıları çuvala koyarak götürdüğünü dile getiriyor. Şüpheli imamlar şahısla ilgili aradan zaman çok zaman geçtiği için pek bir şey hatırlamadıklarından tarihi eseri çalan şahıslar bulunamıyor.

UZMANLAR: HALILARA PAHA BİÇİLEMEZ 

Söz konusu tarihi halıların eski eser envanterlerinde 1975-1982 yılı aralığında ilk Bilecik dokuma halılarından olduğu ve kayıt tarihi itibariyle değerinin 30.000 TL olarak kaydının tutulduğu belirtiliyor. Ancak uzmanlardan alınan bilgiye göre halıların bugünkü değeri paha biçilmez nitelikte.