Cezayir'deki Terörist Barınakları

Cezayir'deki Terörist Barınakları

Cezayir'de "Mağrip El-Kaidesi" ve "Halifenin Askerleri" isimli terörist yapılara bağlı silahlı gruplara ait 574 barınak yıkıldı- Emekli Yüzbaşı Iyd:- "Cezayir Ulusal Halk Ordusunun yıktığını açıkladığı barınaklar, teröristler tarafından dağlarda kazılmış

CEZAYİR (AA) - Cezayir Savunma Bakanlığı, 2015'ten bu yana "Mağrip El-Kaidesi" ve "Halifenin Askerleri" isimli terörist yapılara bağlı silahlı gruplara ait 574 barınağın yıkıldığını açıkladı.

Cezayir Savunma Bakanlığı son dönemde yayımladığı raporlarda, yıkılan terörist barınakları ve burada bulunan mühimmata ilişkin bilgiler veriliyor. Bakanlık, çoğu ülkenin kuzeyinde olmak üzere 2015'te 548 barınağın, bu yılbaşından itibaren de 26 barınağın bulunduğunu ve yıkıldığını bildirdi.

AA muhabirine konuşan Cezayirli emekli Yüzbaşı Avval Muhammed el-Iyd, "Cezayir Ulusal Halk Ordusunun yıktığını açıkladığı barınaklar, teröristler tarafından dağlarda kazılmış tüneller şeklindedir. Buralar hava saldırılarından ve kış aylarında dağlardaki şiddetli soğuktan korunmak için kullanıyor." dedi.

- Bazı tüneller onlarca metre uzunluğunda

Iyd, bazı tünellerin onlarca metre uzunluğunda olduğunu, erzak ve silahların depolandığı yönetim merkezleri şeklinde kullanıldığını ve teröristlerin buralarda haftalarca kalabildiğini ifade etti.

Bu tünellerden bir kısmının yaklaşık 20 yıl önce kazıldığını iddia eden emekli Yüzbaşı Iyd, 1992'de İslamı eğilimli kişilerin kazandığı genel seçim sonuçlarının iptal edilmesiyle ordu ve silahlı gruplar arasında çatışmaların başladığını kaydetti.

Cezayirli askeri uzman Hamad Bilkasım, Cezayir ordusunun terörist grupların altyapısı olarak adlandırılabilecek bu tünelleri yıkmak için zamanla yarıştığını söyledi.

Bilkasım, söz konusu altyapının, teröristlerin gizlenmek ve silahlarını saklamak amacıyla kullandıkları korunaklı barınak, tünel ile mağara olduğunu ve bu yerlerin teröristlerin hava saldırılarından kurtulmalarında önemli rol oynağını ifade etti.

Güvenlik alanında uzman Cezayirli gazeteci Fevzi Bualem, ordunun teröristlerin kullandığı barınaklara yönelik operasyonlarının yeni olmadığını ve bunun uzun yıllardan beri devam ettiğini söyledi.

Bualem, ordunun bulduğu barınaklarda önce arama yapıldığını daha sonra da teröristler tarafından tekrar kullanılamaması için yıkıldığını kaydetti.

Cezayir'in dağlık ve kırsal kesimlerinde, "Mağrip El-Kaidesi" ve terör örgütü DAEŞ'e bağlı "Halifenin Askerleri" adlı silahlı örgütlerin aktif olduğu biliniyor. Cezayir ordusu, sık sık bu silahlı unsurlara karşı geniş çaplı operasyonlar düzenliyor.